Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ο «μαύρος αλευρώδης» στη Θεσπρωτία

Εικόνα του άρθρου Ο «μαύρος αλευρώδης» στη Θεσπρωτία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2019, 13:32
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ένας επιβλαβής οργανισμός για εσπεριδοειδή, αμπέλια και άλλα καλλιεργούμενα και καλλωπιστικά φυτά εμφανίστηκε στη Θεσπρωτία. Πρόκειται για τον οργανισμό Aleurocanthus spiniferus  (μαύρος αλευρώδης) ο οποίος εντοπίστηκε σε φυτά γύρω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας κι εντός του οικισμού της Σαγιάδας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το έντομο Aleurocanthus spiniferus  κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Στην Ευρώπη εντοπίστηκε πρώτη φορά το 2008 στην περιοχή της Απουλίας της Ιταλίας. Ο  Aleurocanthus spiniferus αποτελεί σημαντικό εχθρό των εσπεριδοειδών αλλά μπορεί να βρεθεί σε πάνω από 95 είδη φυτών. Μεταξύ των ειδών που προσβάλει, πέρα από τα εσπεριδοειδή, συγκαταλέγονται το αμπέλι, οι τριανταφυλλιές, η συκιά, η ροδιά, η μηλιά, η αχλαδιά, η μουριά, η δάφνη, ο κισσός, η ιτιά κλπ. ενώ εγκαθίσταται σε φυσική βλάστηση και σε αστικό πράσινο (πάρκα, ιδιωτικούς κήπους).

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας αναφέρεται στα μέτρα αντιμετώπισης, όπως χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού, κλάδεμα και καύση προσβεβλημένων κλαδιών κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back