ΚΟΣΜΟΣ

O Μακρόν επισκέπτεται την Κίνα με το βλέμμα στην Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου O Μακρόν επισκέπτεται την Κίνα με το βλέμμα στην Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/04/2023, 15:20
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στην Κίνα για τριήμερη επίσκεψη στην οποία ελπίζει να αποτρέψει τον Σι Τζινπίνγκ από το να υποστηρίξει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα θα ελπίζει να αναπτύξει τους ευρωπαϊκούς εμπορικούς δεσμούς με το Πεκίνο.

«Η Κίνα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να έχει άμεσο και ριζικό αντίκτυπο στη σύγκρουση, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση», δήλωσε αξιωματούχος από το γραφείο του Γάλλου προέδρου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Παρίσι βλέπει την Κίνα ως έναν πιθανό παίκτη που μπορεί να αλλάξει τη ροή του πολέμου: ικανή να ανατρέψει την ισορροπία με θετικό τρόπο μέσω ενός πιθανού διαλόγου για τους όρους τερματισμού της σύγκρουσης, ή με αρνητικό τρόπο εάν το Πεκίνο αυξήσει την υποστήριξη προς τη Ρωσία και παράσχει όπλα.

Η Κίνα έχει εμφανίσει τον εαυτό της ως τη χώρα που επιδιώκει μια ειρηνική λύση στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως η φιλική επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα τον περασμένο μήνα και η ανακοίνωση ενός ειρηνευτικού σχεδίου που οι περισσότεροι θεώρησαν ότι ήταν στρεβλό προς τη Ρωσία έχουν αφήσει τις δυτικές χώρες να ανησυχούν.

Γάλλοι αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι η Κίνα θα σταματήσει να επικρίνει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν και δεν θα καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά ο Μακρόν σκοπεύει να τονίσει τη θέση της ΕΕ σχετικά με τον κίνδυνο της σύγκρουσης. Η Κίνα θεωρείται η μόνη χώρα που μπορεί να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με όλα τα μέρη της σύγκρουσης και να ασκήσει αποτελεσματική διπλωματική πίεση στον Πούτιν.

Ωστόσο ο Μακρόν θέλει να παραμείνει σταθερός στο θέμα της Ουκρανίας, υιοθετώντας παράλληλα μια ρεαλιστική γαλλική στάση - που περιγράφεται ως «άλλος δρόμος» από τον άμεσα συγκρουσιακό τόνο που ακούγεται συχνά από τις ΗΠΑ, δήλωσε αξιωματούχος.

Βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εξισορρόπηση των εμπορικών δεσμών μετά τους αυστηρούς κανονισμούς μηδενικού Covid, καθώς και η κλιματική κρίση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα υπάρξουν επίσης συνομιλίες για την ανανέωση των πολιτιστικών δεσμών και τα ταξίδια, καθώς το Παρίσι θέλει να ενθαρρύνει τους Κινέζους τουρίστες να επιστρέψουν στη Γαλλία.

Ο Μακρόν θα συνοδεύεται για ένα μέρος της επίσκεψης από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει υιοθετήσει έναν αυστηρό τόνο απέναντι στην Κίνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Με πληροφορίες από The Guardian



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back