ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O κωδικός «EL54»: η Ήπειρος και τα χαρακτηριστικά της

Εικόνα του άρθρου O κωδικός «EL54»: η Ήπειρος και τα χαρακτηριστικά της
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/08/2020, 02:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Eurostat είναι ο ευρωπαϊκός υπηρεσιακός θεσμός που καταγράφει την ΕΕ των 28 χωρών σε αριθμούς, κατατάσσοντας τα στοιχεία από τα γενικότερα, το μέσο όρο της ΕΕ, στα πιο ειδικά, που φτάνουν μέχρι το επίπεδο του νομού.

Η Ήπειρος είναι ο κωδικός EL54. Με αυτό τον κωδικό απεικονίζονται τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνει η Eurostat σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Μερικά από αυτά, όπως αναφέρονται στην πρώτη πρόσφατη, γενική της έκδοση, το Eurostat regional yearbook 2019 είναι πολύ ενδιαφέροντα και συχνά… αναπάντεχα. Όχι, δεν θα βρείτε στις 200 και πλέον σελίδες της έκδοσης ότι η «Ήπειρος είναι η φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης» γιατί πολύ απλά, δεν είναι (είναι από τις φτωχότερες μεν, αλλά όχι όπως αναπαράγεται διαρκώς…). Θα βρείτε όμως μερικά πολύ ανησυχητικά στοιχεία και άλλα, αρκετά ενθαρρυντικά.

Ας δούμε έξι από αυτά, ίσως τα πιο χαρακτηριστικά:

  • Στην Ευρώπη των 28, Άρτα και Πρέβεζα είναι στις 10 πρώτες περιοχές με τις μεγαλύτερες ηλικίες κατοίκων (στη θέση 9 συγκεκριμένα).
  • Η Ήπειρος είναι έβδομη στις 10 περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση εισδοχής παιδιών από 4 ετών που μπαίνουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όλες οι περιοχές είναι ελληνικές και οφείλεται στο σχετικό, πρόσφατο νόμο. Η περιοχή με τη μεγαλύτερη μείωση, είναι η Σαρδηνία.
  • Η Ήπειρος είναι περιοχή με τους περισσότερους μακροχρόνια άνεργους. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα μετά τη Μαγιότ, μια γαλλική αποικία στο αρχιπέλαγος των Κομορών, στον Ινδικό ωκεανό, το πιο απομακρυσμένο σημείο της διοικητής ευρωπαϊκής επικράτειας. Η Ήπειρος είναι πάνω από τον εθνικό μέσο όρο και σε διπλάσια σχεδόν τιμή από τον ευρωπαϊκό…
  • Η Ήπειρος είναι μια από τις πέντε περιοχές (όλες ελληνικές) με τη χειρότερη διακύμανση της εργασίας, έστω και αν παρουσιάζει καλύτερη εικόνα το διάστημα 2015-2018.
  • Η Ήπειρος είναι τρίτη στους 28, σε αριθμό ερευνητών, που αντιστοιχούν στο 1,10% του συνολικού της δυναμικού. Πρώτο είναι το Λονδίνο και δέκατη η περιφέρεια Ιόνιων νήσων
  •  Η Ήπειρος είναι μια από τις πέντε περιοχές με το μικρότερο «χάσμα» μεταξύ ανδρών-γυναικών στην εργασία. 
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back