Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

O κόσμος είναι πιο μόνος από χτες…

Εικόνα του άρθρου O κόσμος είναι πιο μόνος από χτες…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/03/2018, 10:02
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε χτες το βράδυ ο Στίβεν Χώκινγκ, που στα 76 του χρόνια πρόλαβε να γίνει το λαμπερότερο μυαλό της ανθρώπινης επιστήμης και μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες της ανθρωπότητας στη μάχη με τον ίδιο της το σκοταδιστικό εαυτό. Ο Χώκινγκ πέθανε στο σπίτι του στο Κέμπριτζ και η οικογένειά του ανακοίνωσε την απώλειά του με μια σύντομη ανακοίνωση.

«Ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και εξαιρετικός άνθρωπος, του οποίου η δουλειά και η παρακαταθήκη θα ζήσουν για πολλά χρόνια» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Το 1963, ο 21χρονος τότε Χώκινγκ, διαγνώστηκε με την ασθένεια Λου Γκέρινγκ και οι γιατροί του έδωσαν 2-3 χρόνια ζωής το πολύ. Έζησε άλλα 55 και πρόλαβε μέσα σε αυτά να πάει την επιστήμη έναν αιώνα μπροστά. Το 1970, μαζί με τον Ρότζερ Πένροουζ, διατύπωσαν την εφαρμογή ανώτερων μαθηματικών για τις «μαύρες τρύπες» σε όλο το σύμπαν, υποστηρίζοντας ότι αυτές, εκπέμπουν ακτινοβολία. Η θεωρία των «μαύρων τρυπών» ακολούθησε όλη του σχεδόν την, πολύπλευρη επιστημονική σταδιοδρομία, με κυριότερες «στάσεις» και βελτιώσεις, τη θεωρία του περί πεπερασμένου, ατελούς όμως χωροχρόνου και το 1988 συνόψισε, στο καλύτερο ίσως βιβλίο εκλαΐκευσης της επιστήμης: Το Χρονικό του χρόνου, που έγινε μπεστ σέλερ.

«Ο σκοπός μου είναι απλός: Είναι να κατανοήσουμε πλήρως το σύμπαν, γιατί είναι και γιατί υπάρχει» ήταν μια από τις πιο γνωστές ατάκες του, μέτριου κατά τα λοιπά μαθητή Χώκινγκ, συχνά χαρακτηρισμένου ως «τεμπέλη» στο πανεπιστήμιο. Πάντα κοινωνικός και ποτέ ελιτιστής, δεν δίστασε να μποϊκοτάρει επιστημονικά συνέδρια στο Ισραήλ, ως διαμαρτυρία για τη συνεχή επιθετική και απάνθρωπη στάση του κράτους του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων.

Το 2010 έγινε στόχος των θρησκευόμενων, όταν στο βιβλίο του «Το μεγάλο σχέδιο» υποστήριξε ότι ο θεός δεν είναι απαραίτητος για να λειτουργήσει το σύμπαν. «Πιστεύω ότι ο εγκέφαλος είναι ένας υπολογιστής που θα σταματήσει να λειτουργεί όταν τα εξαρτήματά του χαλάσουν. Δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατο ζωή για χαλασμένα κομπιούτερ. Αυτό είναι ένα παραμυθάκι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι».

Ο κύριος Χόκινγκ, από τα ξημερώματα της Τετάρτης μας άφησε μόνους και μόνες με τα προβλήματά μας, τις δοξασίες μας, το σκοτάδι, κληροδοτώντας όμως και μερικούς από τους πιο φωτεινούς οδηγούς που έφτιαξε το ανθρώπινο μυαλό…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3