ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο καθένας απολόγισε τα δικά του

Εικόνα του άρθρου Ο καθένας απολόγισε τα δικά του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2018, 02:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι απολογισμοί του Δήμου Ιωαννιτών έχουν βασικά προβλήματα, χωρίς να είναι αποκλειστικοί τους «γεννήτορες» οι δημοτικές αρχές ή συνολικά τα δημοτικά συμβούλια: Με ελάχιστες εξαιρέσεις, γίνονται χωρίς ή με μικρή συμμετοχή των πολιτών, αυτών δηλαδή που αφορά ο απολογισμός.

Κάπως έτσι έγινε και ο φετινός απολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών στο Πέραμα, παρουσία (όχι όλων) δημοτικών συμβούλων, κάποιων φορέων (Εκκλησία, ΑΔΕΔΥ, Επιμελητήριο), συν πολύ λίγων πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τους απολογισμούς καθαυτούς, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας επέλεξε να κάνει μια εισήγηση όχι αναλυτική, αλλά εστιασμένη σε σημεία ενδιαφέροντος, κάποια από αυτά «προοιωνίζοντα» το προσεχές μέλλον. Είπε δηλαδή ότι η δημοτική αρχή δεν φοβάται μεν το «αναλογικότερο εκλογικό σύστημα», καθότι βασίστηκε στις συνεργασίες, αλλά εκφράζει «αγωνία για τους κινδύνους που κρύβονται για την ‘κυβερνησιμότητα’ των Δήμων».

Επίσης, απολόγισε θετικά τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής λέγοντας εν πολλοίς ότι «στην πορεία μας αυτά τα τέσσερα χρόνια, σίγουρα υπήρξαν λάθη και αβλεψίες. Ήταν όμως πολύ λιγότερα από τις επιτυχίες μας».

Προσπέρασε κάπως εύκολα τα πρόσφατα «φεστιβαλικά» γεγονότα, αποδίδοντάς τα σε «ατυχίες» και προετοιμάζοντας για «διοργανώσεις που ήρθαν για να μείνουν» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «νοοτροπία της ‘φτηνής’ αντιπολίτευσης προσπαθώντας να καρπωθούν ευκαιριακά πολιτικά οφέλη αντί να εργαστούν για το καλό του τόπου».

Παρέθεσε τέσσερις «ενότητες» παρεμβάσεων, για τη βελτίωση της θέσης του Δήμου (για το αεροδρόμιο είπε ότι «νιώθω ότι είμαστε η μοναδική δημοτική αρχή που σήκωσε το θέμα τόσο συχνά και συστηματικά), για το στόχο της «ανοιχτής πόλης» και την προώθηση του τουριστικού προορισμού, για την αλλαγή της εικόνας της πόλης με το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης και για την προστασία του περιβάλλοντος με την επέκταση του βιολογικού και τη δημιουργία νέων δικτύων.

Τέλος, ήταν εντωικός, όχι μόνο στο πλαίσιο της δημοτικής αρχής, αλλά γενικότερα, ως στόχο και τρόπο για να γίνουν πράγματα στην πόλη.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας απολόγισε περισσότερο… τις δικές του, προ οκταετίας θητείες, επιλέγοντας σημείο αντιπαράθεσης το καθημερινό. Εκεί δηλαδή που ο κ. Μπέγκας είπε ότι «μια δημοτική αρχή δεν πρέπει να εξαντλεί τα όρια της στις λακκούβες, τα πεζοδρόμια και τις λάμπες, αλλά να έχει όραμα και να το υλποιήσει», υπερθεμάτισε λέγοντας ότι με αυτά βασικά πρέπει να ασχολείται μια δημοτική αρχή. Ο κ. Γκόντας καταλόγισε «ανικανότητα και προχειρότητα» στη δημοτική αρχή και πρόσθεσε ότι «δεν κατάφερε να υλοποιήσει ούτε ένα έργο», ενώ… ενημέρωσε ότι ο κ. Καμμένος δεν θα ψηφίσει την απλή αναλογική (στην πραγματικότητα, ο κ. Καμμένος είπε ότι θα εισηγηθεί στον αρμόδιο υπουργό να υπάρχει πλαφόν 3% για την είσοδο στα συμβούλια) και κατέληξε θυμίζοντας ότι είχε «άριστη σχέση με τη δημοτική αρχή του κ. Κασσή», επί δημαρχίας του.  Κοινώς, έκανε μια προεκλογικού τύπου τοποθέτηση.

Ο κ. Νάτσης από την πλευρά του χαρακτήρισε «οικογενειακή γιορτή» τον απολογισμό, λόγω της απουσίας πολιτών  και είπε ότι ο απολογισμός δεν αξιολογεί αν λύθηκαν ή όχι προβλήματα, αν υπάρχει ή όχι ικανοποίηση για τις υπηρεσίες και γιατί, αν «ζητήσαμε πράγματα από την κυβέρνηση, τι πήραμε και τι όχι» κ.α. Τον διέκοψε με άκομψο τρόπο, όπως συνηθίζει κάποιες φορές, ο Φίλιππας Τσουμάνης, λέγοντάς του «δεν θέλουμε μαθήματα από εσένα» και ο κ. Νάτσης του απάντησε με έντονο ύφος «δεν μιλάω σε σένα».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα τώρα» Άρης Μπαρτζώκας απολόγισε και αυτός τα της παράταξής του, λέγοντας ότι «είμαστε στο δημοτικό συμβούλιο και τις μεγάλες και τις μικρές ώρες» και υπενθύμισε ότι η παράταξη πρόσφυγε στον συνήγορο του δημότη (ο Χρήστος Πάνος ήταν παρών και είχε κάνει ήδη τον απολογισμό της υπηρεσίας) για το θέμα των γραφείων της παράταξης.


Από τους φορείς, έγινε παρέμβαση από την πλευρά της Εκκλησίας για τους χώρους ταφής, λέγοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της «μόνο 10-15 περιπτώσεις το χρόνο υπάρχουν για καύση νεκρών», συμπληρώνοντας ότι «φυσικά έχουν το δικαίωμα», αλλά ότι το βασικό πρόβλημα, ειδικά στα δημοτικά διαμερίσματα είναι ο ελλιπής χώρος στα νεκροταφεία.

Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο πρόεδρος Χρήστος Γρίβας είπε ότι θα ήθελε να υπάρχει πιο λεπτομερής ενημέρωση στους φορείς για να μπορούν να συνεδριάσουν και να τοποθετηθούν και από το Επιμελητήριο, ο «συγκυβερνών» Δημήτρης Δημητρίου χαρακτήρισε «ικανοποιητική» τη συνεργασία με τον Δήμο.

Στη συνέχεια, μίλησαν αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι. Μεταξύ αυτών, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας έθιξε τόσο το ζήτημα της Βογιάννου και του δακτυλίου της πόλης, υπερασπιζόμενος το έργο και την αναγκαιότητά του, με αιχμές για τον κυβερνητικό τρόπο διαχείρισης, όπως επίσης και για τους «οκταμηνίτες» και το πόσο αναγκαίο είναι το προσωπικό στις υπηρεσίες του Δήμου.

Οι δύο παρατάξεις, ΔΡΑΣΥ και Λαϊκή Συσπείρωση, όπως επίσης και το Εργατικό Κέντρο που είχαν κληθεί, δεν παρέστησαν, δικαιολογώντας με δημόσιες ανακοινώσεις τη διαφωνία τους με τη διαδικασία.  





ΣΧΟΛΙΑ
Αράπογλου Μιχάλης
Αν ονομάσουμε φεστιβάλ ή πανηγύρι την εκδήλωση, τότε να δεις κόσμο που θα έχει...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back