ΚΟΣΜΟΣ

O Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση

Εικόνα του άρθρου O Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2024, 22:54
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε την Ευρώπη να μην προσπαθήσει να τα καταφέρει μόνη της στον τομέα της άμυνας, μετά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ που προκάλεσαν νέα συζήτηση για το αν η ήπειρος μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη. Το 80% των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ προέρχεται από συμμάχους του ΝΑΤΟ εκτός ΕΕ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι είναι σαφές ότι η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται όχι μόνο από την ίδια την Ευρώπη αλλά και από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Τουρκία, η Νορβηγία και η Ισλανδία.

«Αν απλά κοιτάξετε το χάρτη, είναι προφανές ότι όλες αυτές οι χώρες, οι σύμμαχοι εκτός ΕΕ, είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της Ευρώπης», είπε.

Πρόσθεσε ότι «κάθε προσπάθεια αποσύνδεσης της Ευρώπης από τη Βόρεια Αμερική θα διχάσει και την Ευρώπη». Πολλά ευρωπαϊκά έθνη, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη, βλέπουν τις ΗΠΑ ως τον κύριο εγγυητή της ασφάλειάς τους και θα αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε κίνηση που θα το άλλαζε αυτό.

Ο Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις φετινές προεδρικές εκλογές, προκάλεσε έντονες επικρίσεις από τους δυτικούς ηγέτες, αφού είπε ότι είπε στα μέλη του ΝΑΤΟ ότι οι ΗΠΑ δεν θα υπερασπίζονται όσους δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα και ότι θα ενθαρρύνουν ακόμη και τη Ρωσία να τους επιτεθεί.

Πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί δήλωσαν ότι τα σχόλια του Τραμπ ήταν μια κλήση αφύπνισης και θα πρέπει να λειτουργήσουν ως κίνητρο για την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες και το κάνουν. Είπε όμως ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα σε ένα διατλαντικό πλαίσιο.

Νωρίτερα την Τετάρτη, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα επενδύσουν φέτος 380 δισεκατομμύρια δολάρια στην άμυνα, ανεβάζοντας τις δαπάνες τους στο εκτιμώμενο 2% του συνολικού ΑΕΠ το 2024, έναντι 1,85% το 2023.

Mε πληροφορίες από Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back