ΚΟΣΜΟΣ

Ο Φιντέλ Κάστρο πέρασε στην ιστορία

Εικόνα του άρθρου Ο Φιντέλ Κάστρο πέρασε στην ιστορία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/11/2016, 14:50
ΚΟΣΜΟΣ

«Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ έκανε πολλές απόπειρες να δολοφονήσει τον Φιντέλ Κάστρο, όσο αυτός ήταν πρόεδρος της Κούβας. Όλες οι απόπειρες κατά της ζωής του Φιντέλ Κάστρο, απέτυχαν». Αν αναζητήσετε στη Βικιπαιδεία κάτι σχετικό με «Φιντέλ» και «CIA», αυτό θα σας βγάλει πρώτο. Ακόμα και σήμερα που ο «μάξιμο λίδερ» πέρασε στην αιωνιότητα, στα 90 του χρόνια. Την είδηση του θανάτου του, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο αδερφός του, Ραούλ, νυν πρόεδρος της Κούβας.

Ο Φιντέλ Κάστρο, δικηγόρος στο επάγγελμα, έμεινε στην ιστορία ως το τελευταίο προσωποποιημένο αντίπαλο δέος του καπιταλισμού. Κυρίως γιατί τον αμφισβήτησε μέχρι την τελευταία του στιγμή, μετά από 638 απόπειρες δολοφονίας που επιχείρησε ο «ελεύθερος κόσμος» εναντίον του. Επίσης, γιατί εξέφρασε όλες τις ελπίδες, ικανοποιημένες και μη, των συμπατριωτών του στο νησί της Καραϊβικής, γιατί είδε ένα τρελό σχέδιο που ξεκίνησαν 82 μαχητές, ανάμεσά τους και ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα το 1956 να επιζεί και να πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό, σε πείσμα του σκληρότατου εμπάργκο και της πολεμικής που δέχθηκε από τις ΗΠΑ, αλλά και τις «σκοτεινές» στιγμές της ίδιας του της θητείας.

Ο Φιντέλ Κάστρο διάβηκε το κατώφλι της ιστορίας, με ατάκες όπως αυτή,  περιγράφει όλη την κουβανική επανάσταση και τον «σοσιαλισμό της Καραϊβικής» σε λίγες λέξεις: «Μια επανάσταση δεν είναι ένα μονοπάτι στρωμένο με τριαντάφυλλα. Μια επανάσταση είναι μια μάχη μέχρι θανάτου, ανάμεσα στο μέλλον και στο παρελθόν».



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back