ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο φίλος φίλου ενός φίλου είπε…

Εικόνα του άρθρου Ο φίλος φίλου ενός φίλου είπε…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/03/2020, 23:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο κοροναϊός κατάφερε να προκαλέσει και μια ίωση… hoaxes, άλλα με μεγαλύτερη διάδοση και άλλα με μικρότερη. Μάλιστα, η αναπαραγωγή διάφορων ανώνυμων, ανυπόστατων και χωρίς καμία πηγή αναφοράς κειμένων γίνεται ακόμα και από ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης (και στον τόπο μας) ή από ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα της υγείας.

Από τα κείμενα που κυκλοφόρησαν πολύ στα social media πριν από λίγες ημέρες ήταν το ψευδές «δελτίο Τύπου» του υπουργείου Υγείας του Καναδά που αναφέρει μέτρα προφύλαξης και συμπτώματα για τον κοροναϊό.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί άλλο ένα κείμενο με μέτρα προφύλαξης, όπου φιλοξενείται μια διαφορετική, αλλά στο ίδιο πνεύμα με το περιεχόμενου του καναδέζικου «δελτίου Τύπου», εκδοχή. Συνήθως τέτοια κείμενα περιέχουν αληθοφανή ή και αληθή στοιχεία για να γίνουν πειστικά.

Tο συγκεκριμένο ξεκινά ως εξής: «Ιταλός γιατρός που εργάστηκε στο νοσοκομείο Shenzhen στην Κίνα διορίστηκε από την κινέζικη κυβέρνηση για να συμμετάσχει στην ομάδα μελέτης του ιού της πνευμονίας του Wuhan ή του Corona-Virus. Έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, το οποίο συνοψίζεται παρακάτω…». Κι ακολουθεί το «άρθρο».

Μόνο και μόνο οι δύο πρώτες προτάσεις του «άρθρου» είναι προβληματικές. Ποιος ιταλός γιατρός και πώς; Και πώς είναι δυνατόν οι «σημαντικές» πληροφορίες του άρθρου να μην αποτελούν κοινό κτήμα της επιστημονικής κοινότητας; Επιπλέον, νοσοκομείο Shenzhen δεν υπάρχει, αλλά αρκετά νοσοκομεία που περιλαμβάνουν εκ των πραγμάτων και τη λέξη Shenzhen (διαβάστε εδώ). 

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back