Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 28-10-2019, 19:34
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα μουσικό αναλόγιο με τίτλο «Dichterliebe  (Ο έρωτας του ποιητή)» διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στις 20:30, στον πολιτιστικό  πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία.

Σολίστ ο Ελευθέριος Καραγιάννης, κλαρινέτο (και μεταγραφή του έργου), συνοδεία πιάνου η Γεωργία Αναστάση. Φιλολογική επιμέλεια-μετάφραση-ανάγνωση: Βικτωρία Καπλάνη.

Πρόκειται για ένα μουσικό αναλόγιο  βασισμένο  σε 16 ποιήματα του Χάινριχ Χάινε, όπως αυτά μελοποιήθηκαν από τον Ρόμπερτ Σούμαν, με τον τίτλο «Ο έρωτας του ποιητή» και σε επιλεγμένα αποσπάσματα από τις θεατρικές βιογραφίες «Σούμαν» της Σοφίας Καψούρου και «Κλάρα Σούμαν. Τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας»  της Μαρίας Γιαγιάννου, από τη μυθιστορηματική βιογραφία «Η σκιά του Σούμαν» του Πέτερ Χέρτλινγκ και από τη βιογραφία της Κατρίν Λεπρόν «Κλάρα Σούμαν. Μια ζωή γεμάτη μουσική». 

Και ένα ενημερωτικό σημείωμα: Την άνοιξη του 1840, σε μια ιδιαίτερα έντονη και δημιουργική περίοδο  της μουσικής του πορείας, ο Σούμαν συνθέτει, μεταξύ άλλων και 20 τραγούδια από το Λυρικό Ιντερμέδιο  του Ερρίκου Χάινε.  Την περίοδο της δημιουργικής αυτής έξαρσης, ο συνθέτης περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου για το αν μπορεί να παντρευτεί την αγαπημένη του Κλάρα Βικ, έστω και χωρίς την άδεια του πατέρα της. Δεκαέξι από αυτά τα τραγούδια  του Χάινε θα δημοσιευτούν το 1844 με τον τίτλο «Ο Έρωτας του Ποιητή».

Σε τούτο το μουσικό αναλόγιο επιχειρείται μια συνομιλία των τραγουδιών αυτού του κύκλου «Ο έρωτας του ποιητή» με κείμενα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, που αναφέρονται σ’ αυτόν τον ξεχωριστό έρωτα ανάμεσα σε δύο ισχυρές προσωπικότητες, δυο ταλαντούχα πλάσματα, τον Ρόμπερτ Σούμαν και την πιανίστρια, παιδί- θαύμα, Κλάρα Βικ, που τα ένωνε και τα χώριζε η μουσική. Ένας έρωτας γεμάτος πάθος, ένας έρωτας της εποχής του ρομαντισμού, που διαθέτει όλα τα στοιχεία για να στοιχειώσει και να σημαδέψει τις ζωές των δύο εραστών και να μείνει αλησμόνητος:  εμπόδια, ανταγωνισμό, σύγκρουση, συμφιλίωση, μοναξιά, προδοσία, θάνατο.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα