ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο επίμονος Σόιμπλε

Εικόνα του άρθρου Ο επίμονος Σόιμπλε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2017, 18:43
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο μέρες πριν το Eurogroup της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία μείωση του ελληνικού χρέους. 

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχτεί καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ούτε και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα προσέρχεται στο Eurogroup με την προσδοκία της επίτευξης μιας συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους, διαμηνύοντας στους δανειστές πως είναι η σειρά τους να τηρήσουν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους. Και παρότι η ψήφιση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή καθιστά σχεδόν βέβαιη την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η επίτευξη συμφωνίας στο φλέγον ζήτημα του χρέους εξακολουθεί να προσκρούει στις διαφωνίες ανάμεσα στους δανειστές.

Παράλληλα το θέμα του ελληνικού χρέους θα βρεθεί αύριο Κυριακή, στο επίκεντρο της συνεδρίαση του Washington Group, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Στις συνομιλίες συμμετέχουν οι πιστωτές της χώρας με σκοπό να καταλήξουν σε μια συμφωνία, η οποία θα εγκριθεί από το Συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ευρωομάδας, τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, φέρεται να παραδέχθηκε πως «δεν έχει προκύψει ακόμη τελική συμφωνία» και πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται».


Ο ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε από τους εταίρους της Ελλάδας να καταλήξουν σε μια «συνολική» συμφωνία.

Συγκεκριμένα ο Γάλλος επίτροπος δήλωσε: «Γνωρίζω πόσο δύσκολο ήταν για την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή να λάβουν αυτές τις αποφάσεις που μας φέρνουν ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

«Τώρα χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους να συνεργαστούν εποικοδομητικά προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία. Είναι ώρα να ανοίξει ένα καινούργιο και αισιόδοξο κεφάλαιο για την Ελλάδα», κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back