Oikonomou pisoi
ΒΙΒΛΙΟ

Ο επιθεωρητής Ρατ ξαναχτυπά

Εικόνα του άρθρου Ο επιθεωρητής Ρατ ξαναχτυπά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2022, 20:00
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η σειρά αστυνομικών ιστοριών του Φόκερ Κούτσερ με ήρωα τον επιθεωρητή Γκέρεον Ρατ είναι μια από τις πιο διαβασμένες (και) στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία. Ένας λόγος, είναι ότι ξαφνικά, πριν από δέκα χρόνια, αρχίσαμε να διαβάζουμε τα πάντα που έχουν σχέση με τη Βαϊμάρη και τη δημοκρατία της.

Ένας δεύτερος είναι η τηλεοπτική σειρά Babylon Berlin που είναι ομολογουμένως πολύ καλή και βασίζεται στο βιβλίο.

Ένας τρίτος, είναι ότι ο Κούτσερ, φιλόλογος κατά πτυχίο και δημοσιογράφος κατ’ επάγγελμα, μέχρι να τα παρατήσει όλα και να γίνει αποκλειστικά συγγραφέας, είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους ευρωπαίους μυθιστοριογράφους.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Στο τέταρτο βιβλίο του (στα ελληνικά), το «Υπόθεση Πατρίδα» (εκδ. Διόπτρα) ο Ρατ, ένας όχι τυπικός μπάτσος, βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με τους ανερχόμενους ναζί και τη διαπλοκή τους με το γερμανικό κεφάλαιο που τους έκανε πανίσχυρους και λαοπρόβλητους για πάνω από μια δεκαετία, μέχρι ο Κόκκινος Στρατός να μπει στο Βερολίνο.

Ο Κούτσερ, παρότι μοιάζει πλέον να «φορμαλίζει» κάπως (ίσως και αναπόφευκτο μετά από τρία ογκώδη βιβλία), συνεχίζει να αφηγείται ωραία τις ιστορίες του και ο Ρατ είναι πάντα ένας άτυπος αστυνομικός χαρακτήρας. Επίσης, ο Κούτσερ είναι μάλλον ο καλύτερος στην «ανάγλυφη παρουσίαση» μιας περασμένης εποχής, χωρίς συχνά να χρησιμοποιεί τη γοητευτική (και απατηλή) «σέπια» παρελθοντική απόχρωση.

Στην «Πατρίδα» όλα ξεκινάνε από ένα φόνο (φυσικά…) σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο και συνεχίζονται κάπου στην ανατολική Πρωσία, που αποτέλεσε «λυδία λίθο» για τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου. Ο Κούτσερ δεν αποφεύγει τις ετεροχρονισμένες ψυχροπολεμικές αναφορές που ταιριάζουν πάντως με το προφίλ των περισσότερων ηρώων του, ίσως όμως όχι ακριβώς με τον ίδιο τον Ρατ.

Εν τέλει, η «Υπόθεση Πατρίδα», παρότι δεν είναι στα ίδια επίπεδα με τις δύο πρώτες κυκλοφορίες, είναι ακόμα μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια του μερακλή γερμανού μπάτσου, που οδηγεί αμερικάνικο αυτοκίνητο στο μεσοπολεμικό Βερολίνο.

Μπορείτε να βρείτε την «Υπόθεση Πατρίδα» εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back