ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο δρόμος ενός ιστοριοδίφη

Εικόνα του άρθρου Ο δρόμος ενός ιστοριοδίφη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/06/2023, 10:07
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

O Σωτήρης Ζούμπος γεννήθηκε στα Γιάννενα πριν από 122 ολόκληρα χρόνια.

Ήταν μαθητής της Ζωσιμαίας και φοιτητής της Θεολογίας στη Χάλκη. Έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πιο συνεπείς και ενδελεχείς καταγραφείς της ιστορίας των Ιωαννίνων και της περιοχής.

Ο δρόμος με το όνομά του, είναι πάνω από την εκκλησία του Αρχιμανδρειού.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Ο Ζούμπος εργάστηκε επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος, ανταποκριτής αθηναϊκών φύλλων, μέλος γραφείου Τύπου της Γενικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

Ήταν επίσης μέλος της επιτροπείας των Αγαθοεργών και διετέλεσε διευθυντής στις απαρχές του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων. Αργότερα, έγινε επίτιμος διευθυντής του μουσείου.

Ήταν πολυγραφότατος, σε πεζά, ποιήματα, αλλά και αποτυπώσεις της ιστορίας και της λαογραφίας της περιοχής.  Μετά το θάνατό του, τα κείμενά του εκδόθηκαν σε τόμο απάντων, με επιμέλεια και έρευνα της Αγγελικής Ζούμπου και του Λάμπρου Μάλαμα.

Πηγή φωτογραφίας: zosimaia.gr

Κατείχε τον τίτλο του «μεγάλου ιερομνήμονα», από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Οι Δοβριανίτες εκτιμούσαν πολύ τον Σωτήρη Ζούμπο. Ο κυρ-Σωτήρης ήτο πραγματικός λόγιος, ποιητής, πεζογράφος, ιστοριοδίφης και δημοσιογράφος. Το Πατριαρχείο και συγκεκριμένα ο Πατριάρχης Αθηναγόρας, του απένειμε το οφφίκειο του Ιερομνήμονα της Μεγάλης Εκκλησίας» έλεγε το 2001 ο Λάμπρος Μάλαμας σε εκδήλωση για τον Ζούμπο, ο οποίος ήταν «γαμπρός της Δοβράς».

Ο Ζούμπος πέθανε το 1981.

Μπορείτε να διαβάσετε και άλλες ονομασίες δρόμων των Ιωαννίνων, εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back