Οι δρόμοι των Ιωαννίνων είναι γεμάτοι με ονόματα ηρώων, προέδρων, δασκάλων, ευεργετών, αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων και επαναστατών.
Ένας τέτοιος, ίσως ο πρώτος ανάμεσα στους επιφανέστερους, είναι ο Ρήγας Φερραίος
Ο Ρήγας Βελεστινλής, γεννημένος στο Βελεστίνο το 1757, έζησε σχεδόν σε όλη τη γνωστή, κοσμική τότε πολιτεία των Βαλκανίων, γράφοντας και κινητοποιώντας τους συμπατριώτες του και όχι μόνο αυτούς, προς τη διεκδίκηση της ελευθερίας.
Η ζωή του Ρήγα υπήρξε θρυλική, όπως άλλωστε συνάδει με το επαναστατικό του πνεύμα. Ούτε το ακριβές πραγματικό του όνομα, αυτό τουλάχιστον που τον συνόδευε στα πρώτα χρόνια της ζωής του, έγινε ποτέ γνωστό, ενώ ο ίδιος, η οικογένεια και οι σύντροφοί του κυνηγήθηκαν τόσο πολύ από κάθε εξουσία της εποχής, που πολλές λεπτομέρειες και στοιχεία για τη ζωή του, χάθηκαν για πάντα.
Μια βασική πηγή για τα πεπραγμένα του Ρήγα, είναι ο αδελφικός του σύντροφος, Χριστόφορος Περραιβός.
Ο Περραιβός συνδέθηκε στενά με την ιστορία των Ιωαννίνων, του Σουλίου και της Πάργας, και με τα γραπτά του, αλλά και με τις διώξεις που υπέστη.
Πίσω στον Ρήγα, ο δρόμος με το όνομά του στα Γιάννενα βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο, κάθετος στην Ανεξαρτησίας, λίγο πριν το Γυαλί Καφενέ.
Γειτονεύει με τον δρόμο που φέρει το όνομα του Περραιβού και απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον δρόμο ενός άλλου συντρόφου του, του Δημήτρη Νικολίδη από την Ζίτσα, ο οποίος μοιράστηκε τη μοίρα του Ρήγα, καθώς ήταν ένας από τους 7 που εκτελέστηκαν, μαζί του, στον πύργο Νεμπόισα, στις 24 Ιουνίου 1798.
Ο Δήμος Ιωαννιτών, σε μια από τις μαζικότερες ονοματοδοσίες πριν από 60 περίπου χρόνια, αποφάσισε να δώσει το όνομα του Ρήγα σε δρόμο της πόλης.
Τότε, η οδός είχε μόλις διανοιχτεί (και η Ανεξαρτησίας λεγόταν ακόμα Ελευθερίου Βενιζέλου).
Στην ίδια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, λίγες γραμμές παρακάτω, πήρε το όνομά της και η οδός Περραιβού.