ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ιωαννιτών, οι πόροι και οι πρόσφυγες

Εικόνα του άρθρου Ο Δήμος Ιωαννιτών, οι πόροι και οι πρόσφυγες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2023, 14:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προσφύγων, πραγματοποιείται αυτή την περίοδο και στα Γιάννενα, ένα φεστιβάλ πολιτισμού, το Refugee Week.

Το προσφυγικό ζήτημα είναι ένα τεράστιο θέμα. Στα Γιάννενα, ζουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως στις δύο μεγάλες δομές, στον Κατσικά και στην «Αγία Ελένη». Μακριά από το βλέμμα της πόλης… Οι συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων επέλεξε να κάνει μια ανακοίνωση… οικονομικού ενδιαφέροντος. «Η διαχείριση του προσφυγικού αποφέρει αναγνώριση και πόρους» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσή της. «Ο Δήμος είναι σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, συνεργασία που επιτρέπει από τη μία την ανάπτυξη πολιτικών στήριξης των προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών και από την άλλη την υλοποίηση σημαντικών έργων. Οι πολιτικές που ακολούθησε η δημοτική αρχή εκτός από την ευρωπαϊκή αναγνώριση, έχουν αποφέρει στην πόλη και τους δημότες 4.312.440€.  για τη βελτίωση  των υποδομών,  την υλοποίηση  δράσεων κοινωνικής συμπερίληψης των προσφύγων-μεταναστών αλλά και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης» αναφέρει.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου χρηματοδότησε διάφορες δράσεις στο όνομα των προσφύγων σε διάφορους Δήμους, στα διοικητικά όρια των οποίων υπάρχουν δομές. Χρηματοδοτήσεις που έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών αναφέρει επιγραμματικά τα έργα και τους προϋπολογισμούς:

-Βελτίωση υποδομών στην Κοινότητα Κατσικάς, προϋπολογισμού 420.000 ευρώ

-Ανακατασκευή́ Κτιρίου για δημιουργία (Δια)πολιτισμικού Κέντρου στα Ιωάννινα, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ

-Βελτίωση υποδομών στην Κοινότητα Περάματος, προϋπολογισμού 420.000 ευρώ

-Βελτίωση υποδομών στην Κοινότητα Κουτσελιού, προϋπολογισμού 630.000 ευρώ

-Σύνδεση Δομής Κατσικά́ με τον Παραλίμνιο Πεζοδρόμο – Ποδηλατόδρομο, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ

-Σχεδιασμός και πλάνο δράσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης των Ιωαννίνων ως τουριστικού και επενδυτικού προορισμού, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ

-Αναβάθμιση Κοινοχρήστων Χώρων – Αθλητικών Χώρων και Παιδικών Χαρών Δήμου Ιωαννιτών, προϋπολογισμού 321.000 ευρώ

«Η δημοτική αρχή δεσμεύεται να συνεχίσει την προσπάθεια εξεύρεσης και αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, στοχεύοντας πάντα στην ενίσχυση  της κοινωνικής ένταξης του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού αλλά και στη βελτίωση των υποδομών της περιοχής μας» τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Μόνο που όλα αυτά τα έργα-παρεμβάσεις, δεν επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των προσφύγων…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back