ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ιωαννιτών ζητάει τη διατήρηση των νομικών προσώπων

Εικόνα του άρθρου Ο Δήμος Ιωαννιτών ζητάει τη διατήρηση των νομικών προσώπων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2023, 22:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο νόμος για την κατάργηση των νομικών προσώπων του Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος είναι έτσι και αλλιώς ασαφής και επιλεκτικός, αλλά και έρχεται σε συγκυρία που δεν πρόσθεσε ούτε μια γραμμή δημοκρατικής λειτουργίας, απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, 6 Νοεμβρίου.

Ο Θωμάς Μπέγκας, επικεφαλής της τρέχουσας αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκλεγμένος δήμαρχος, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της λειτουργίας των νομικών προσώπων (Πνευματικό Κέντρο, Σπήλαιο Περάματος, ΟΚΠΑΠΑ, Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας). Ξεκίνησε την ομιλία του διαβάζοντας ξανά την προεκλογική θέση της παράταξης, όπως διατυπώθηκε μαζί με τις θέσεις και των υπολοίπων παρατάξεων, στον Τύπο Ιωαννίνων και είπε πως, στην πορεία των συνομιλιών με τη δημοτική αρχή, ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου άλλαξε τη θέση του, αρχικά από την προεκλογική θέση της παράταξης κατά της κατάργησης, μετά, όπως ανακοίνωσε στον κ. Μπέγκα στις 30 Οκτωβρίου την πρόθεσή του να παραμείνει αυτόνομος μόνο ο ΟΚΠΑΠΑ και τέλος, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, όπου είπε ότι είναι βασικά ένα θέμα της επόμενης δημοτικής αρχής.

Τελικά, εισηγήθηκε να κατατεθεί αίτημα εξαίρεσης για όλα τα ΝΠΔΔ.

Η Τατιάνα Καλογιάννη (Ιωάννινα_2023) υπενθύμισε ότι υπάρχει παλιότερη απόφαση του σώματος για αυτόνομη λειτουργία του Ζωγράφειου. Ρώτησε για το υπόλοιπο ελλείμματος του ΠΚΔΙ, περί τα 29 εκατ. ευρώ και η πρόεδρος του σώματος (και του ΠΚΔΙ) Ελένη Ακονίδου απάντησε ότι προέρχεται από τις συγχωνεύσεις των κοινωφελών επιχειρήσεων, επί «Καλλικράτη». Πρόσθεσε επίσης ότι στην περίπτωση του Πνευματικού, η απορρόφηση από τον Δήμο θα πρόσφερε καλύτερη λογοδοσία για τα του οργανισμού, ενώ ήταν ιδιαίτερα κριτική για τη δραστηριότητά του.

Ο Λάζαρος Νάτσης (Πολίτες για την Ανατροπή) τάχθηκε κατά της κυβερνητικής παρέμβασης, αναφερόμενος, τόσο στο χρόνο, όσο και στο περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης.

Η Όλυ Τσουμάνη (Λαϊκή Συσπείρωση) δήλωσε ότι η παράταξη ψηφίζει «παρών» και πως ο νόμος μεταφέρει διοικητικά τις υπηρεσίες, όχι το προσωπικό και πως τελικά, «αν πάμε να συγκρουστούμε, εμείς είμαστε μέσα (προϋπολογισμούς, προσωποπαγείς θέσεις κ.λπ)».

Ο Χρήστος Πατσούρας (Αριστερή Παρέμβαση) τόνισε πως υπάρχει καταρχάς δημοκρατικό ζήτημα, αλλά και πως τα νομικά πρόσωπα έχουν ήδη καταργηθεί και ότι η κυβέρνηση απλά ζητάει γνωματεύσεις. Πρόσθεσε ότι αν οι συγχωνεύσεις συνοδεύονταν από χρηματοδότηση και μονιμοποιήσεις, θα ήταν θετικό. «Αποδοκιμάζουμε το νόμο και πρέπει να συζητήσουμε για τα ουσιαστικά ζητήματα», κατέληξε.

Από την παράταξη «Γιάννενα Τώρα», μίλησε ο Δημήτρης Πάνου, πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ. Μετέφερε την ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του οργανισμού, απολογίζοντας και τη δράση του. «Προτείνω την εξαίρεση του μεγαλύτερου, του ΟΚΠΑΠΑ, για να μην υπάρξει έστω και μια πιθανότητα επιδείνωσης των υπηρεσιών που παρέχει», είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Ακονίδου, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, πήρε μια επαμφοτερίζουσα θέση, βάζοντας μπροστά τις διαφορετικές απόψεις που κατέθεσαν εργαζόμενοι του ΠΚΔΙ. Είπε επίσης ότι «το ΠΚΔΙ έχει αποτύπωμα, έχει παράξει και παράγει έργο». Ο Βλάσης Παπαχρήστος (Πολίτες για την Ανατροπή), την κατηγόρησε ότι δεν παίρνει ουσιαστικά θέση, αλλά και ότι «η μη θέση, είναι θέση», προσθέτοντας ότι «αν ο νόμος είναι κακός, πρέπει να τον πολεμήσουμε».

Ο Γιάννης Αϊβατίδης, αντιδήμαρχος, ήταν ο πιο… νεοδημοκράτης, που υπερασπίστηκε ουσιαστικά το νόμο, εγκαλώντας τον κ. Παπαχρήστο υπενυθυμίζοντάς του το εκλογικό αποτέλεσμα (των βουλευτικών)… Είπε επίσης ότι «άλλοι έχουν αποφασίσει, η κυβέρνηση η κεντρική», κρατώντας στο τέλος και μια επιφύλαξη για τη διαδικασία και το χρόνο που ήρθε η απόφαση.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου έκανε κάτι σπάνιο για δημοτική αρχή: είπε δηλαδή ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να είναι η θέση της εκλεγμένης δημοτικής αρχής, αυτής του κ. Μπέγκα δηλαδή, αφήνοντας και μια αιχμή: «Δεν είναι τεκμηριωμένη, θα την τεκμηριώσουμε εμείς».

Κατηγόρησε επίσης την κα Τσουμάνη ότι «πετάει τη μπάλα στην εξέδρα» με τη θέση της και πρόσθεσε το εξής: ο νόμος δεν αφορά μόνο τα 4 ΝΠΔΔ του Δήμου Ιωαννιτών, αλλά πολύ περισσότερα, τεράστια σε μέγεθος. «Οπότε δεν έχουμε την πολυτέλεια των γενικών, πολιτικών τοποθετήσεων, δεν θα έχουμε τύχη», είπε μεταξύ άλλων.

Το θέμα είναι το εξής: η κυβέρνηση εγκλώβισε εσκεμμένα τους Δήμους, με μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική νομοθετική παρέμβαση μέσα στις εκλογές, της υπουργού Νίκης Κεραμέως, η οποία διαδέχθηκε σε αντιδημοκρατικότητα τους κ.κ. Θεοδωρικάκο και Βορίδη.

Οι ΟΤΑ δεν ήταν πραγματικά έτοιμοι για κάτι τέτοιο, καθώς οι προθεσμίες αιτιολογημένων αιτημάτων για μη κατάργηση ήταν πρώτον ασφυκτικές (εκπνέουν στις 15 Νοεμβρίου), δεύτερον, οι δομές στο πέρασμα των ετών ανέπτυξαν διαφορετικές εργασιακούς όρους, ακόμα και για ανθρώπους που κάνουν την ίδια δουλειά, δίπλα δίπλα.

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και εντάσεις, ενώ τοποθετήθηκαν η πρόεδρος του συλλόγου ΟΤΑ Τίνα Ζέκα και η εκπρόσωπος του ΣΕΧΩΧΟ Ελεονώρα Ηλία.

Τελικά, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να υποστηρίξει την αυτόνομη ύπαρξη του ΟΚΠΑΠΑ και κατά πλειοψηφία του Πνευματικού Κέντρου, του Ζωγράφειου και του Σπηλαίου Περάματος. Η Λαϊκή Συσπείρωση επέμεινε στο «παρών», ο κ. Πατσούρας κατέθεσε ξεχωριστές προτάσεις-έτσι και αλλιώς οι πρόσθετες εισηγήσεις των δημοτικών παρατάξεων θα συμπεριληφθούν στην απόφαση- , ο κ. Πήχας απείχε των ψηφοφοριών, διαφωνώντας με τη συγκυρία της νομοθέτησης, ενώ αρνητικά ψήφισαν για ΠΚΔΙ, Ζωγράφειο και Σπήλαιο τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι.

Σημειώνεται ότι η πρόταση, τεκμηριωμένη, πρέπει να κατατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι 15 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back