dodoni back
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Άρης μπορεί να έμοιαζε περισσότερο με τη Γη απ' ό,τι νομίζαμε

Εικόνα του άρθρου Ο Άρης μπορεί να έμοιαζε περισσότερο με τη Γη απ' ό,τι νομίζαμε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/05/2024, 11:59
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια συλλογή πετρωμάτων που βρίσκονται διάσπαρτα σε μια αρχαία ακτογραμμή στον Άρη μπορεί να υποδεικνύει ότι ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν κάποτε πολύ πιο γήινος από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα.

Οι βράχοι, που ανακαλύφθηκαν από το ρόβερ Curiosity της NASA, είναι ασυνήθιστα πλούσιοι σε οξείδιο του μαγγανίου -μια χημική ουσία που προστίθεται στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο κάποτε κατοικήσιμος Άρης μπορεί να είχε επίπεδα οξυγόνου σαν της Γης και φιλικές προς τη ζωή συνθήκες στις αρχές της ιστορίας του, λένε οι επιστήμονες.

Η NASA αποκαλεί το μαγγάνιο στη Γη «αφανή ήρωα στην εξέλιξη της ζωής». Οι επιστήμονες γνωρίζουν από τη γεωλογική ιστορία του πλανήτη μας ότι το μαγγάνιο ήταν άφθονο στα πετρώματα και στους ωκεανούς πριν από την εμφάνιση των πρώτων μορφών ζωής πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια και ότι άνοιξε το δρόμο για το οξυγόνο στο οποίο βασίζεται σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής. 

Ωστόσο, οι μόνοι γνωστοί τρόποι παραγωγής οξειδίου του μαγγανίου περιλαμβάνουν είτε άφθονο οξυγόνο είτε μικροβιακή ζωή. Αλλά δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για το πρώτο στον Άρη και καμία για το δεύτερο, αφήνοντας τους επιστήμονες να προβληματίζονται για το πώς σχηματίστηκε η χημική ουσία στα νεοανακαλυφθέντα πετρώματα.

Το ρόβερ Curiosity συνάντησε τα έντονα διαβρωμένα πετρώματα ενώ περπατούσε στη μέση του κρατήρα Gale, ενός αρχαίου βυθού λίμνης πλάτους 154 χιλιομέτρων, τον οποίο το ρόβερ εξερευνά από το 2012. Το όργανο ChemCam του ρόβερ «μύρισε» το οξείδιο του μαγγανίου μέσα στους βράχους εξατμίζοντας μικροσκοπικά κομμάτια με ένα λέιζερ και στη συνέχεια αναλύοντας το προκύπτον νέφος πλάσματος. Η ένωση αυτή αποτελεί σχεδόν το ήμισυ της χημικής σύνθεσης των βράχων, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό JGR Planets.

Με πληροφορίες από Livescience. Φωτογραφία αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3