Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 21-11-2016, 11:05
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με μεγάλη επιτυχία έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Καρτ ποστάλ από τον Κατσικά - Wish we were not here» στο cafe Σαλίγκαρος (Ανεξαρτησίας 70-72 Στοά Αλιέως) περασμένο Σάββατο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 26 Νοεμβρίου (καθημερινά: 17:00-22:00, Σαββατοκύριακο: 11:00-22:00).

Ο Αλί, ο Χανάν, ο Αχμάντ, ο Τόνι, ο Μουσάμπ, ο Κάουα, ο Μοχάμεντ Αλί, ο Μαχμούντ και ο Αχμέτ είναι μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που, μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα για περισσότερους από 6 μήνες περιμένοντας την ευκαιρία να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή ζουν στον προσφυγικό καταυλισμό του Κατσικά όπου είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα εργαστήριο φωτογραφίας από όπου και μας στέλνουν τις καρτ-ποστάλ τους, αποκαλύπτοντας την καθημερινή ζωή στον καταυλισμό.

Άλλοτε συγκινητικές, συναισθηματικές, θλιβερές, άλλοτε αισιόδοξες, καμιά φορά ακόμα και κωμικές, αυτές οι φωτογραφίες είναι ένας τρόπος για να μετριαστεί η δραματική φύση της εξορίας και να παρουσιαστεί, με μια προβλεπόμενη δόση σαρκασμού, το βάρος του μεταναστευτικού ταξιδιού σε ένα φιλικό πλαίσιο που συνήθως συναντάμε σε χαρούμενες διακοπές.

Αυτή η διπλή αφήγηση επιτρέπει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να αφήσουν πίσω τους, έστω προσωρινά, τα δεινά τους και να αποκαλύψουν τις εμπειρίες τους στον κόσμο.

Μέσα από αυτές τις καρτ-ποστάλ οι συμμετέχοντες αναδημιουργούν μια οπτική μνήμη του ταξιδιού που θεωρούν ότι είναι το ταξίδι της ζωής τους. Σε ένα ευαίσθητο κοινωνικό-πολιτικό πλαίσιο για το μεταναστευτικό, οι "wish we were not here" καρτ-ποστάλ, όπως και κάθε επιστολικού χαρακτήρα αλληλογραφία, επιτρέπουν στους ανθρώπους να κάνουν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του «άλλου».

Η ιδέα του διαδραστικού φωτογραφικού project ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015 με πρωτοβουλία της οργάνωσης Jungleye, με επικεφαλής τη φωτογράφο Severine Sajous και την αρχιτέκτονα Julie Brun, στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στο Calais, της Γαλλίας, γνωστό και ως «ζούγκλα». Τον Ιούνιο του 2016, η οργάνωση Jungleye (το μάτι της ζούγκλας) «μετανάστευσε» από το Καλαί στον προσφυγικό καταυλισμό του Κατσικά στα Ιωάννινα και διοργάνωσε, με τη συνεργασία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ένα workshop φωτογραφίας που διήρκεσε τρεις εβδομάδες.

Η έκθεση διοργανώνεται από την οργάνωση Jungleye το Photometria International Photography Festival με την υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της δράσης Photo Europe Days του Ευρωπαικού δικτύου Photo Europe Network (PHEN).


Φωτογραφία: Κωστής Εμμανουηλίδης

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus