ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Αλή πασάς και η εποχή του: Κομμάτι της ελληνικής ιστορίας

Εικόνα του άρθρου Ο Αλή πασάς και η εποχή του: Κομμάτι της ελληνικής ιστορίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2021, 01:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O επιστημονικός λόγος είναι πάντα αυτός που μπορεί να δώσει απαντήσεις σε διάφορα σενάρια και κυρίως να αποτελέσει το αντίπαλο δέος των ακραίων αντιλήψεων. Και αυτό έκανε αυτές τις δύο ημέρες το συνέδριο «Ο Αλή πασάς και η εποχή του», που δέχτηκε έντονη κριτική από κάποιες φωνές, οι οποίες κατηγόρησαν τους διοργανωτές –τον Δήμο Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών – ότι σπεύδουν να τιμήσουν και να ηρωοποιήσουν τον Αλή πασά.

Η παρέμβαση του Βασίλη Παναγιωτόπουλου, ενός από τους πιο σημαντικούς έλληνες ιστορικούς ο οποίος έχει ασχοληθεί πολύ με την αληπασαδίτικη εποχή, έδωσε το στίγμα της αναγκαιότητας της μελέτης της εποχής του Αλή πασά: «Ο Αλή πασάς και η εποχή του, ανήκουν στην ελληνική ιστορία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανήκουν και στην οθωμανική ιστορία, στην ευρύτερη βαλκανική ή στην αλβανική […]. Το θέμα του Αλή πασά και της εποχής του, πρέπει να συνεχίσουμε να το μελετάμε. Να μελετάμε την ελληνική ιστορία χωρίς προκαταλήψεις και με ανοιχτό μυαλό. Αυτό που εκκρεμεί, είναι να φωτιστούμε από την ιστορία».

Την τοποθέτηση αυτή την έκανε διαδικτυακά κατά τη χτεσινή έναρξη της τελετής του συνεδρίου. Ένα συνέδριο που αποτελούσε για τον Δήμο Ιωαννιτών και ένα στοίχημα, δεδομένου ότι το συνέδριο το είχε προβάλλει ως ένα από τα πιο σημαντικά δρώμενα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση.

Ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να ορίσει ως τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου, τον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», στα παλιά σφαγεία, φοβούμενος ενδεχομένως τη μη προσέλευση αρκετού κόσμου στην περίπτωση που είχε επιλεγεί η αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας» στο Πνευματικό Κέντρο, η οποία είναι και η πιο επίσημη αίθουσα. Ο Δήμος φαίνεται ότι φοβήθηκε και το βαρύ κλίμα που είχε διαμορφωθεί από τις αντιδράσεις, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η εναρκτήρια τελετή έγινε με την παρουσία της Αστυνομίας στον εξωτερικό χώρο.

Στο καλωσόρισμα των συνέδρων, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ανέφερε εκ νέου ότι στόχος του συνεδρίου είναι να φωτίσει, μέσα από την επιστημονική έρευνα, τις πτυχές μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου για την Ήπειρο και την πόλη. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης μίλησε για τον στόχο του συνεδρίου: να αναδειχθεί μια ολόκληρη ιστορική περίοδος πριν από την Επανάσταση και να τιμηθεί η Ελληνική Επανάσταση.

Αρκετές ήταν πάντως οι απουσίες εκπροσώπων των φορέων της πόλης των Ιωαννίνων. Από τον Δήμο Ιωαννιτών, το παρών έδωσαν αντιδήμαρχοι όπως ο Γιώργος Αρλέτος, ο Βαγγέλης Πήχας και ο Γιώργος Λώλης, στενοί συνεργάτες του δημάρχου. Απόντες οι υπόλοιποι των συμπραττουσών παρατάξεων, αλλά και της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τον επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρο Νάτση.

Η πιο αισθητή απουσία ήταν όμως αυτή του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος, σύμφωνα και με το πρόγραμμα του συνεδρίου, θα έκανε και χαιρετισμό. Ο κ. Καχριμάνης ούτε έκανε ούτε απέστειλε κάποιον χαιρετισμό (όπως συνηθίζεται, αν η απουσία επιβάλλεται λόγω ανωτέρας βίας). Ούτε επίσης έστειλε κάποιον εκπρόσωπο.

Κατά τα άλλα, ο Δήμος τίμησε τον πρώην δήμαρχο Τάσο Παπασταύρο, ο οποίος έχει κάνει τη δική του μελέτη για τον Αλή πασά. Ο δήμαρχος κ. Ελισάφ απένεμε στον κ. Παπασταύρο το μετάλλιο που είχε φιλοτεχνήσει ο Κυριάκος Ρόκος για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Ο πρώην δήμαρχος, από το βήμα του συνεδρίου, έδωσε τη δική του απάντηση στους αντιδρώντες: «Τις τελευταίες μέρες στην πόλη μας γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη σκοπιμότητα του συνεδρίου. Έχουν ακουστεί σημεία και τέρατα από ανθρώπους που αμφιβάλλω αν έχουν διαβάσει επιγραμματικά για την πολυσχιδή αυτή προσωπικότητα».

Η απόδοση τιμής στον κ. Παπασταύρο ήταν και το κεντρικό θέμα του δελτίου Τύπου που εξέδωσε το Δημαρχείο για το συνέδριο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back