ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο ακαδημαϊκός και ο πολιτικός Γιαννίτσης: δύο ομιλίες, σε μια

Εικόνα του άρθρου Ο ακαδημαϊκός και ο πολιτικός Γιαννίτσης: δύο ομιλίες, σε μια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2016, 02:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε μια από νωρίς κατάμεστη αίθουσα στα παλιά σφαγεία, μίλησε ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Γιαννίτσης. Η αφορμή, ήταν το υπό έκδοση βιβλίο του κ. Γιαννίτση με τίτλο «Ανισότητες, φτώχεια, οικονομικές ανατροπές στα χρόνια της κρίσης» και διοργανωτής ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου.

Ο κ. Γιαννίτσης έσπασε την ομιλία του σε δύο κομμάτια: στην ανάλυση και στο «δια ταύτα».  Στο πρώτο κομμάτι, μίλησε ο ακαδημαϊκός Γιαννίτσης, παρουσιάζοντας πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Εκεί, υπήρξαν στιγμές που η ανάλυσή του προσέγγιζε πολύ αυτή συναδέλφων του όπως ο Κώστας Δουζίνας, ο οποίος είναι πλέον βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για τη δραματική επίπτωση της μείωσης των εισοδημάτων, την ανατροπή του στάτους της μεσαίας τάξης και την επίδραση της μείωσης στα υψηλότερα στρώματα, στο κομμάτι της «αποεπένδυσης». Σημείωσε επανειλημμένα ότι το μεγαλύτερο κόστος το πληρώνουν ουσιαστικά οι ομάδες με χαμηλότερα εισοδήματα, έστω και αν «μακροικονομικά πρέπει να δούμε όλα τα στρώματα». Πρόσθεσε ακόμα ότι «πρέπει να παρατηρούμε με προσοχή και να μη βλέπουμε μόνο τους αριθμούς», τονίζοντας ότι έχει επιδεινωθεί η ένταση της φτώχειας, υπό την έννοια ότι διαφορετικά «πληρώνουν» το κόστος οι πλουσιότεροι και διαφορετικά οι φτωχότεροι.

Ο κ. Γιαννίτσης είπε ακόμα κάτι ενδιαφέρον: ότι η λογική του «πρέπει να πιάσουμε πάτο για να σηκωθούμε ξανά» είναι εκδικητική, άδικη και άλλοθι που επικαλούνται όσοι κάνουν τα λάθη. «Πόση πτώση χρειαζόμαστε δηλαδή για να πάμε καλύτερα» διερωτήθηκε, συμπληρώνοντας ότι αντίστοιχα παραδείγματα χωρών, έχουν πληρώσει πολύ ακριβά αυτή τη λογική.

Στο δεύτερο, ας πούμε, μέρος της ομιλίας, μίλησε ο πολιτικός Γιαννίτσης. Εκεί, τα πράγματα ήταν σαφώς διαφορετικά, καθώς ο πρώην υπουργός υπερασπίστηκε τις επιλογές του στο ασφαλιστικό προ 15ετίας, χωρίς όμως να πει καθαρά ότι «αν τα είχαμε κάνει τότε, δεν θα συνέβαιναν αυτά τώρα» . Ωστόσο, οι αιχμές του ήταν πολλαπλές για τις αντιδράσεις, έστω και αν ήταν πιο προσεγμένες από γενικούς αφορισμούς που συχνά ακούγονται για τη συγκεκριμένη περίοδο. Στα συμπεράσματα και στο «τι πρέπει να κάνουμε», ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι πρέπει να γίνουν «παράλληλες αλλαγές» και όχι διαδοχικές, ότι πρέπει να επέλθει «ρήξη με ιδεολογικές σταθερές» και να επαναπροσδιοριστούν οι έννοιες που συνθέτουν την «εθνική κυριαρχία».

Το πολύ μεγάλο ακροατήριο της εκδήλωσης δεν παρουσίασε ιδιαίτερη ποικιλία: ήταν κυρίως άνθρωποι αναφερόμενοι πολιτικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, είτε τώρα, είτε παλιότερα, αρκετοί εξ αυτών με παρουσία πρόσφατα στον «ευρύτερο» ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και σε χώρους όπως το Ποτάμι ή και αποστασιοποιημένοι γενικά από οργανωτικά σχήματα. Τον κ. Γιαννίτση παρουσίασαν και προλόγισαν οι καθηγητές της Ιατρικής Ιωαννίνων Βενετσάνος Μαυρέας και Μωυσής Ελισάφ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back