Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Άγιος Παΐσιος, ο μητροπολίτης και μια εκκλησία

Εικόνα του άρθρου Ο Άγιος Παΐσιος, ο μητροπολίτης και μια εκκλησία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/01/2019, 23:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια νέα εκκλησία θέλει να ανεγείρει η Μητρόπολη Ιωαννίνων στην πόλη. Ο τόπος που έχει επιλεγεί, είναι η Κιάφα, δίπλα από τον δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό και απέναντι από το σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού. Ο ιερός αυτός ναός θα είναι αφιερωμένος στον Άγιο Παΐσιο –από τους δημοφιλέστερους αγίους τα τελευταία χρόνια στον προσκυνηματικό τουρισμό. Η Μητρόπολη Ιωαννίνων έχει ξεκινήσει ήδη έναν αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσει κονδύλια αλλά και για να τακτοποιήσει τις όποιες εκκρεμότητες.

Ένα σημαντικό λιθαράκι στο νέο εγχείρημα του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου έχει βάλει και ο Δήμος Ιωαννιτών. Πριν από 20 μέρες, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για την ανέγερση του ναού, μέσω τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου Βελισσαρίου. Η κίνηση αυτή της δημοτικής αρχής γίνεται σε μια περίοδο που στη σχέση του Δήμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας υπάρχει το «αγκάθι» ενός εκκλησιαστικού ακινήτου που είναι κοινόχρηστος χώρος εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για το παραλίμνιο πάρκο στη συμβολή των οδών Καραμανλή και Διον. Φιλοσόφου, για το οποίο η Ιερά Σύνοδος διεκδικεί την ανέγερση ενός τουριστικού περιπτέρου ή, σε διαφορετική περίπτωση, την απαλλοτρίωσή του. Αναμφίβολα, η σοβαρή αυτή υπόθεση δεν μπορεί να βγει από την όλη εξίσωση.

Η πρώτη επίσημη «κρούση» της Μητρόπολης προς τον Δήμο Ιωαννιτών για την ανέγερση εκκλησίας στην Κιάφα, έγινε τον Νοέμβριο του 2018. Με έγγραφό της, η Μητρόπολη ζήτησε την τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης στην περιοχή Βελισσαρίου με αναδιάταξη του κοινωφελούς χώρου πολιτιστικών χρήσεων και του κοινόχρηστου χώρου, προκειμένου να είναι δυνατή η ανέγερση ιερού ναού 250 τ.μ. και μιας συνοδευτικής αίθουσας 150 τ.μ., όπως και την παραχώρηση του δικαιώματος ανέγερσης του ναού. Σε πρώτη φάση, ήρθε το «ναι» από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Νίκου Γκόλα. Η επιτροπή έκρινε ότι είναι αδύνατον να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων της Κιάφας και του Βελισσαρίου από τις σχετικά κοντινές εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη Ανατολής, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου και της Αγίας Μαρίνας. Λίγες μέρες μετά, ήρθε και το «ναι» του δημοτικού συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, η Μητρόπολη προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για την ανέγερση του ναού, τα εγκαίνια του οποίου μάλιστα έχει προσδιορίσει για τις… 19 Μαΐου. Το συνολικό κόστος ανέγερσης του ναού δεν έχει γίνει γνωστό.

Πριν από τις γιορτές, η Μητρόπολη ξεκίνησε πάντως τη διενέργεια λαχειοφόρου αγοράς. Η άδεια που έχει πάρει από τον Δήμο, αφορά την έκδοση και διάθεση 20.000 λαχνών αξίας 10 ευρώ ο καθένας, με χρονική περίοδο 12 Δεκεμβρίου 2018-30 Μαΐου 2019. Μέσω της λαχειοφόρου αγοράς, επιδιώκεται δηλαδή η συγκέντρωση 200.000 ευρώ από τους πιστούς. Παράλληλα, έχουν γίνει ήδη δωρεές τόσο για τον ιερό ναό Αγίου Παϊσίου όσο και για τα δύο παρεκκλήσια: της Αγίας Τριάδας και του Αποστόλου Θωμά.

Κατά τη θεία λειτουργία της Πρωτοχρονιάς, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ενώπιον των εκπροσώπων των τοπικών αρχών, ευχαρίστησε το δημοτικό συμβούλιο και ιδιαίτερα τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, χωρίς να χάσει την ευκαιρία να απευθύνει… πρό(σ)κληση στον Δήμο Ιωαννιτών να γίνει δωρητής για την ανέγερση του ιερού ναού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back