Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 25-12-2021, 08:19
ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο Χρήστος Μακρής δεν ήταν από τα Ιωάννινα. Γεννήθηκε στη Λάρισα και έζησε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του στον Βόλο.

Γιατί όμως να δοθεί το όνομά του σε ένα δρόμο των Ιωαννίνων (μικρό, στην περιοχή της Δροσιάς);

Ο Μακρής θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της Λαογραφίας στην Ελλάδα. Από νωρίς, πριν τον πόλεμο, είχε ξεκινήσει να ασχολείται με τις έρευνες για τη λαϊκή τέχνη, με βασικό αντικείμενο το έργο του ζωγράφου Θεόφιλου.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Ο πόλεμος τον βρήκε ιδρυτικό μέλος του ΕΑΜ Νέων και υπεύθυνο του καλλιτεχνικού της ΕΠΟΝ Θεσσαλίας. Ο Μακρής «πλήρωσε» την πολιτική του τοποθέτηση στην Αριστερά, με εξορίες, μετά τον πόλεμο. Υπήρξε ωστόσο ενεργός πολιτικά, κυρίως στην αυτοδιοίκηση του Βόλου, μέχρι το θάνατό του.

Ένα σημαντικό κομμάτι της έρευνάς του, ήταν για τους χιοναδίτες ζωγράφους.

Ο Μακρής, επεκτείνοντας την έρευνά του για τους λαϊκούς τεχνίτες του Πηλίου, έφτασε στην Ήπειρο και αναζήτησε το έργο των χιοναδιτών ζωγράφων.

Επισκέφθηκε περίπου 100 χωριά της ευρύτερης περιοχής της Κόνιτσας, καθώς και μοναστήρια, συλλέγοντας πολύ υλικό.

Το 1981 αποτύπωσε αυτή την έρευνα στο βιβλίο του «Χιοναδίτες ζωγράφοι-65 λαϊκοί ζωγράφοι από το χωριό Χιονιάδες της Ηπείρου».

Για την επιστημονική του προσφορά, ο Μακρής τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Πέθανε στην Αθήνα, από πνευμονικό οίδημα, στις 12 Δεκεμβρίου 1988. Το σπίτι του στον Βόλο, στεγάζει σήμερα το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή και είναι δωρεά της οικογένειας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Βρίσκεται δε στην οδό Κίτσου Μακρή…

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus