Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νύχτες ιταλικού σινεμά στην Ηγουμενίτσα

Εικόνα του άρθρου Νύχτες ιταλικού σινεμά στην Ηγουμενίτσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/08/2021, 17:58
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ ιταλικού κινηματογράφου με τίτλο «Cinepelagos-Νύχτες ιταλικού σινεμά» εγκαινιάζει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τον Δήμο Ηγουμενίτσας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα, από 26 έως 30 Αυγούστου, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας. Η δράση, που διοργανώνεται από τη Myth euromed, συνδέεται και με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Θα προβληθούν συνολικά πέντε ταινίες παραγωγής 2013 έως 2018. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με έναυσμα την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση, επιλέχθηκαν ταινίες με κοινό παρονομαστή την απελευθέρωση, από διαφορετικές οπτικές γωνίες. «Κριτήριο επιλογής, ένα νοερό αφιέρωμα, καθώς και ένας στοχασμός, ως προς εκείνα τα ιδεώδη που οδήγησαν την Ελλάδα στο να γίνει η πρώτη ελεύθερη χώρα της νεώτερης Ευρώπης. Η ελευθερία αποτελεί πάντα επιθυμία καθώς και πηγή δημιουργικότητας που ενώνει για ακόμη μία φορά την Ιταλία και την Ελλάδα, πέρα από τον χρόνο και τον χώρο» τονίζεται.

«Στην Ηγουμενίτσα, θεμελιώδες σταυροδρόμι των δύο χωρών, τόσο γεωγραφικά όσο ιστορικά και πολιτιστικά, θα παρουσιαστούν βραβευμένες ταινίες οι οποίες ναι μεν μιλάνε ιταλικά (με ελληνικούς υπότιτλους), αλλά αφηγούνται τον οικουμενικό μύθο της μάχης για την ελευθερία» προστίθεται.

Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

26 Αυγούστου, 21:00

Σκοτεινές Ψυχές / Anime nere (Francesco Munzi, 2014)

Δραματική ταινία

Ο νεαρός Λέο βρίσκεται σε κόντρα με τον αγρότη πατέρα του και έχει ως πρότυπο τους δύο θείους του, μέλη της καλαβρέζικης μαφίας, Ντράνγκετα. Ένα βράδυ πυροβολεί την τζαμαρία ενός μπαρ του χωριού του, ξυπνώντας έτσι μια παλιά βεντέτα.

27 Αυγούστου, 21:00

Θαυμάσιος Βοκάκιος / Maraviglioso Boccaccio (Paolo e Vittorio Taviani, 2015)

Δραματική ταινία εποχής

Εν μέσω μίας επιδημίας πανούκλας στα μέσα του 14ου αιώνα, δέκα νέοι και νέες βρίσκουν καταφύγιο σε μια βίλα στην Φλωρεντία. Εκεί περνούν τις μέρες τους αφηγούμενοι ερωτικές ιστορίες.

28 Αυγούστου, 21:00

Dogman (Matteo Garrone, 2018)

Δραματική ταινία

Στα προάστια της Ρώμης, ο ταλαιπωρημένος και μοναχικός Μαρτσέλο βγάζει με δυσκολία τα προς το ζην ως κομμωτής σκύλων ενώ είναι παγιδευμένος σε μια σχέση υποταγής με έναν πρώην μποξέρ, τον Σιμόνε, ο οποίος θα τον υποχρεώσει να συμμετάσχει σε μια διάρρηξη.

29 Αυγούστου, 21:00

Ζήτω η Ελευθερία / Viva la Libertà (Roberto Andò, 2013)

Κομεντί

Ενώ η δημοτικότητα του κόμματός του κατρακυλά, ο ηγέτης της ιταλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαφανίζεται. Χωρίς να ενημερώσει κανέναν, ο βοηθός του τον αντικαθιστά με τον δίδυμο αδερφό του που μόλις έχει βγει από το ψυχιατρείο. Απρόβλεπτα, το κόμμα αρχίζει να επανακάμπτει στις δημοσκοπήσεις.

30 Αυγούστου, 21:00

Με λένε Τζιγκ / Lo chiamavano Jeeg Robot (Gabriele Mainetti, 2015)

Περιπέτεια

Ένας μοναχικός μικροκακοποιός ανακαλύπτει πως ύστερα από ένα ατύχημα έχει αποκτήσει υπερφυσικές δυνάμεις. Γίνεται ο «σούπερ κακοποιός» της Ρώμης, γεγονός που εξοργίζει τον «Τσιγγάνο», ανερχόμενο μαφιόζο της πόλης, ενώ φέρνει στο δρόμο του μια νεαρή, απροστάτευτη κοπέλα με ψυχολογικά προβλήματα.

Το φεστιβάλ θα γίνει με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας κατά του COVID19.

Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.

Απαιτείται τηλεφωνική προκράτηση θέσης στο τηλέφωνο 2665.0.28539 | Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00-12.00)

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, η προκράτηση αφορά έως δύο άτομα ανά ταινία. Σε περίπτωση ακύρωσης χωρίς έγκαιρη ενημέρωση, θα ακυρώνονται πιθανές επιπλέον κρατήσεις και ο ενδιαφερόμενος θα υποχρεώνεται σε εκ νέου κράτηση.

Για την αποφυγή συνωστισμού, η προσέλευση πρέπει να γίνεται 15 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back