Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δέκα ταινίες για τον Αύγουστο

Εικόνα του άρθρου Δέκα ταινίες για τον Αύγουστο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/08/2017, 20:01
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυτή, είναι μια κινηματογραφική επιλογή από ελληνικές και ξένες ταινίες για τον Αύγουστο ως μήνα, αλλά και ως... ιδέα:


Αυγουστιάτικο γεύμα στη Ρώμη-2008

Ο Τζάνι ντε Γκριγκόριο υπογράφει μια από τις καλύτερες σύγχρονες ιταλικές κομεντί. Ένας ανύπαντρος πενηντάρης, φιλοξενεί τέσσερις ιδιαίτερες ηλικιωμένες κυρίες στο σπίτι του.



Ο ζεστός μήνας Αύγουστος-1966

Από τις λίγες ελληνικές ταινίες που «άγγιξαν» την ατμόσφαιρα του νουάρ, είναι ο «Ζεστός μήνας Αύγουστος» των Σωκράτη Καψάσκη-Ντόρις Γουίσμαν. Ο Γιάννης Φέρτης, ο Πέτρος Φυσσούν και η Μπέτυ Αρβανίτη, παίζουν με φόντο τη Ρόδο.


Σπιρτόκουτο-2002

Παρασπονδία πρώτη: το «Σπιρτόκουτο» δεν είναι σίγουρο ότι διαδραματίζεται Αύγουστο. Ωστόσο, οι συνθήκες καύσωνα και γενικώς, το σεναριακό «στήσιμο» της αγίας ελληνικής οικογένειας παραπέμπουν εκεί. Ο Ερρίκος Λίτσης παραδίνει ταχύρρυθμα μαθήματα καντηλιών και όλοι απειλούν όλους, στο μικροαστικό έπος του Γιάννη Οικονομίδη


August:Osage Country-2014

Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού του Τρέισι Λετς, με τον πρόσφατα αποδημήσαντα σε χλοερό τόπο Σαμ Σέπαρντ και μια στρατιά καλών ηθοποιών, προεξαρχούσης της Μέριλ Στριπ. Μια δυσλειτουργική οικογένεια ξανασυναντιέται όταν ο πατριάρχης της εξαφανίζεται. Κάπως «Σπιρτόκουτο», αλλά στην Οκλαχόμα.


Ας περιμένουν οι γυναίκες-1998

Παρασπονδία δεύτερη: μπορεί η ταινία-θρύλος του Σταύρου Τσιώλη να μην διαδραματίζεται σίγουρα τον Αύγουστο, αλλά επειδή είναι τόσο… ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να συμβαίνει άλλο μήνα του χρόνου. Η απόλυτη ελληνική ηθογραφία της μεταπολίτευσης, ψέλνεται από τους Μπουλά, Ζουγανέλη και Μπακιρτζή που ως γνωστόν, ξέρουν ότι οι άνθρωποι δεν συγχωρούν, αυτούς από έρωτα εκπέσανε.


Ήσυχες μέρες του Αυγούστου-1991

Ο Παντελής Βούλγαρης, όταν ακόμα έφτιαχνε ταινίες με εσωτερικό κόσμο και όχι δασκαλίστικες υπερπαραγωγές, σκηνοθετεί μια σπονδυλωτή, ευαίσθητη ταινία με ιστορίες που αλληλοδιαδέχονται και μπλέκονται μεταξύ τους, χωρίς να έχει σχέση η μια με την άλλη.


Τσίου-2005

Η άδεια Αθήνα του Αυγούστου «σηκώνει» τις ταινίες τελικά. Ο «Τσίου» είναι ένα τζάνκι που προσπαθεί να βρει τη δόση του Δεκαπεντάυγουστο στην Αθήνα. Πού πας ρε Τσίου Δεκαπενταύγουστο στην Αθήνα…


Ραψωδία τον Αύγουστο-1991

Ο Ακίρα Κουροσάβα σκηνοθετεί μια από τις όχι καλύτερες ταινίες του, με τον Ρίτσαρντ Γκιρ σε έναν από τους βασικούς ρόλους.


Φτηνά Τσιγάρα-2002

Η πρώτη (και τελευταία ίσως) πραγματικά καλή στιγμή του Ρένου Χαραλαμπίδη, είναι ένα βράδυ με φλερτ και φτηνά τσιγάρα στην αυγουστιάτικη Αθήνα. Στα συν, ο τίγρης, λιτός, δωρικός, απέριττος χομπίστας Κώστας Τσάκωνας, ο οποίος κάνει τηλεφωνικό πέσιμο από συσκευή με κυκλικό καντράν και μας εξηγεί τι γίνεται με τα άλατα και την ευκαμψία.


Δεκαπενταύγουστος-2001

Εμβληματική ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη. Τρία ζευγάρια φεύγουν για Δεκαπενταύγουστο και ένας νεαρός διαρρήκτης που μπαίνει στα σπίτια τους, ανακαλύπτει διάφορα πράγματα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back