ΚΟΣΜΟΣ

Νύχτα Πρωτοχρονιάς στον κόσμο

Εικόνα του άρθρου Νύχτα Πρωτοχρονιάς στον κόσμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/01/2024, 20:41
ΚΟΣΜΟΣ

Η Πρωτοχρονιά έφτασε με τις επευφημίες χιλιάδων ανθρώπων στην Times Square της Νέας Υόρκης, όπου μια αστραφτερή κρυστάλλινη σφαίρα κατέβηκε για να ξεκινήσει το 2024 με ελπίδα για κάποιους, ακόμη και όταν οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στον κόσμο κατέστειλαν τους εορτασμούς και προκάλεσαν ανησυχίες για την ασφάλεια σε όλο τον κόσμο.

Η διαφορά από ζώνη ώρας σε ζώνη ώρας έφερε το 2024 πρώτα σε μέρη όπως η Αυστραλία, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν την πανδαισία πυροτεχνημάτων που εκτοξεύθηκαν από τη διάσημη Όπερα του Σίδνεϊ και τη γέφυρα του λιμανιού. Χρειάστηκαν άλλες 16 ώρες μέχρι το αποχαιρετιστήριο πάρτι του 2023 στη Νέα Υόρκη.

Πυροτεχνήματα πάνω από την Όπερα του Σίδνεϊ και τη Γέφυρα του Λιμανιού. Φωτογραφία: cityofsydney

Υπήρχαν στιγμιότυπα χαράς από χώρα σε χώρα, καθώς το νέο έτος καλωσορίστηκε με αισιοδοξία ότι οι μέρες του θα φέρουν περισσότερη χαρά παρά λύπη.

Εντυπωσιακές επιδείξεις πυροτεχνημάτων έλαμψαν σε εμβληματικές τοποθεσίες όπως η Ακρόπολη στην Αθήνα. Πυροτεχνήματα που καθρεπτίστηκαν στους κομψούς γυάλινους τοίχους του ψηλότερου κτιρίου του κόσμου, του Μπουρτζ Χαλίφα, στο Ντουμπάι, και συνόδεψαν μια κοινή πανηγυρική ατμόσφαιρα που γέμισε τον αέρα στο Ναϊρόμπι, στην Κένυα.

Πυροτεχνήματα πάνω από το λιμάνι Βικτόρια για τον εορτασμό του νέου έτους στο Χονγκ Κονγκ

Η Κίνα γιόρτασε σχετικά ήσυχα, με τις περισσότερες μεγάλες πόλεις να απαγορεύουν τα πυροτεχνήματα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και τη ρύπανση. Παρόλα αυτά, ο κόσμος συγκεντρώθηκε και οι καλλιτέχνες χόρεψαν με πολύχρωμα κοστούμια στο Πεκίνο, ενώ ένα πλήθος απελευθέρωσε μπαλόνια ευχών στο Τσονγκίνγκ. 

Κατά τη διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η χώρα θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση δυναμικής για την οικονομική ανάκαμψη το 2024 και δεσμεύτηκε ότι η Κίνα «σίγουρα θα επανενωθεί» με την Ταϊβάν.

Στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, το κλίμα ήταν αισιόδοξο καθώς οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για ένα σόου πυροτεχνημάτων στον ουρανοξύστη Ταϊπέι 101 σε σχήμα μπαμπού και σε συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη.

Στην Ινδία, χιλιάδες επισκέπτες από το οικονομικό κέντρο της Βομβάης παρακολούθησαν τη δύση του ήλιου πάνω από την Αραβική Θάλασσα. Τα πυροτεχνήματα στο Νέο Δελχί προκάλεσαν ανησυχίες ότι η πρωτεύουσα -ήδη διαβόητη για την κακή ποιότητα του αέρα της- θα καλυπτόταν από μια τοξική ομίχλη το πρώτο πρωινό του νέου έτους.

Περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην παραλία Κοπακαμπάνα του Ρίο ντε Τζανέιρο κάτω από ελαφρύ ψιλόβροχο για να παρακολουθήσουν 12 λεπτά πυροτεχνημάτων σε ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη του κόσμου για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε το 2023 ως έτος που σημαδεύτηκε από τα δεινά του πολέμου. Κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής κυριακάτικης ευλογίας του από ένα παράθυρο με θέα την πλατεία του Αγίου Πέτρου, προσευχήθηκε για «τον βασανισμένο ουκρανικό λαό και τον παλαιστινιακό και ισραηλινό πληθυσμό, τον λαό του Σουδάν και πολλούς άλλους».

«Στο τέλος του έτους, θα έχουμε το θάρρος να αναρωτηθούμε πόσες ανθρώπινες ζωές έχουν συντριβεί από τις ένοπλες συγκρούσεις, πόσοι νεκροί και πόση καταστροφή, πόσα δεινά, πόση φτώχεια», είπε ο ποντίφικας.

Οι πόλεμοι συνεχίζονται

Στη Ρωσία, οι στρατιωτικές επιθέσεις στην Ουκρανία επισκίασαν τους εορτασμούς για το τέλος του έτους, με τα συνηθισμένα πυροτεχνήματα και τη συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας να ακυρώνονται, όπως και πέρυσι. Ακόμη και χωρίς τις εορταστικές εκδηλώσεις, ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία και ορισμένοι ζητωκραύγαζαν και έδειχναν με τα κινητά τους τηλέφωνα ένα ρολόι που μετρούσε αντίστροφα τα τελευταία δευτερόλεπτα της χρονιάς.

Τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας σκότωσαν τουλάχιστον 35 ανθρώπους την Κυριακή, δήλωσαν εκπρόσωποι της Υγείας, καθώς οι μάχες μαίνονταν σε ολόκληρο τον μικροσκοπικό θύλακα, μία ημέρα αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντιστεκόμενος στις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για «πολλούς ακόμη μήνες».

Οι ουρανοξύστες στο Τελ Αβίβ φωτίστηκαν με κίτρινο χρώμα για να ζητήσουν την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα για περισσότερες από 80 ημέρες.

Στη Λωρίδα της Γάζας, εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι συνωστίζονταν γύρω από φωτιές σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων.

Στο Ιράκ, ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε με παλαιστινιακές σημαίες και συμβολικά σώματα σε νεκρικά σάβανα, τοποθετημένα δίπλα σε ένα μνημείο ελευθερίας στο κέντρο της Βαγδάτης. Πολλοί χριστιανοί στο Ιράκ ακύρωσαν τις φετινές γιορτές σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα και επέλεξαν να περιορίσουν τους εορτασμούς τους σε προσευχές και τελετουργίες.

Στο Πακιστάν η κυβέρνηση απαγόρευσε όλους τους εορτασμούς της παραμονής της Πρωτοχρονιάς σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Με πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία: REUTERS/Alkis Konstantinidis



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back