Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 27-03-2021, 09:23
ΡΕΤΡΟ

Στην αριστερή πλευρά της οδού ΚΑ’ Φεβρουαρίου (με κατεύθυνση εξόδου), στην Καλούτσιανη, υπήρχε ένας σκεπαστός στενός δρόμος, τον οποίο δημιουργούσαν χάνια και κατοικίες. Η ιδιαιτερότητα του στενού αυτού δρόμου-στοάς ήταν η ύπαρξη μιας κατοικίας-γέφυρας, που ένωνε τη μία πλευρά με την άλλη. Κάτι ανάλογο υπάρχει σα Γιάννενα σήμερα μόνο εντός του Κάστρου, στην οδό Στρατηγοπούλου.  

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να κάνετε μια συνδρομή εδώ: 

Το αποκαλούμενο «Νταμπανιό» «έβγαζε» στη Μάνδρα, στη γειτονιά με τα μικρά ασβεστωμένα σπίτια να περικυκλώνουν έναν πλάτανο και ένα πηγάδι. Ο πλάτανος και το πηγάδι ήταν το επίκεντρο της γειτονιάς.

H γειτονιά στις αρχές της δεκαετίας του '80

Η γειτονιά αυτή ήταν μια φτωχική, λαϊκή γειτονιά, με τους κατοίκους της να κάνουν δουλειές του ποδαριού ή ιδιαίτερα σκληρές δουλειές, όπως σε σιδεράδικα. Και οι γυναίκες της γειτονιάς δούλευαν όπου μπορούσαν. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου στη μελέτη της «Η λαϊκή ψάθινη καρέκλα στα Γιάννενα (1930-1980)» αναφέρει ότι στο Νταμπανιό υπήρχαν πολλές πλέκτρες ψάθινων καρεκλών, οι οποίες προμηθεύονταν τη ριζίνα από το Νησί. «Η απόφαση της μιας παρακίνησε την άλλη, και κάποια στιγμή η γειτονιά γέμισε πλέχτρες, που με τη σειρά τους μάθαιναν την τέχνη στις θυγατέρες τους» αναφέρει η κα Βρέλλη.

Φωτογραφία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλούτσιανης

Σήμερα, η ονομασία «Νταμπανιό» έχει ξεχαστεί σχεδόν. Στο παλιό Νταμπανιό (ή Μάνδρα» υπάρχουν ακόμη ο πλάτανος και το παλιό πηγάδι, που έχουν «στριμωχτεί» ανάμεσα στις πολυκατοικίες, και δύο-τρία παλιά σπίτια ερημωμένα ή μισογκρεμισμένα.

Η γειτονιά σήμερα

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Εγνατία πίσω