ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Νόμπελ Χημείας για τις «κβαντικές κουκίδες»

Εικόνα του άρθρου Νόμπελ Χημείας για τις «κβαντικές κουκίδες»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2023, 00:07
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι επιστήμονες Μούντζι Γκ. Μπαουέντι, Λούις Ι. Μπρους και Αλεξέι Εκίμοφ κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2023 για την ανακάλυψη μικροσκοπικών συστάδων ατόμων γνωστών ως κβαντικές κουκίδες, που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα για τη δημιουργία χρωμάτων σε επίπεδες οθόνες, λαμπτήρες διόδων εκπομπής φωτός (LED) και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την καθοδήγηση των χειρουργών ενώ βοηθούν επίσης σε ιατρικές εφαρμογές όπως την αφαίρεση καρκινικού ιστού.

Η ακαδημία που απονέμει το βραβείο δήλωσε ότι η έρευνα των τριών επιστημόνων με έδρα τις ΗΠΑ σχετικά με τις κβαντικές κουκίδες, οι οποίες σε αναλογία μεγέθους έχουν την ίδια σχέση με μια μπάλα ποδοσφαίρου όπως μια μπάλα ποδοσφαίρου με τη Γη, «προσέδωσε χρώμα στη νανοτεχνολογία».

«Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να συμβάλουν σε εύκαμπτα ηλεκτρονικά συστήματα, μικροσκοπικούς αισθητήρες, λεπτότερες ηλιακές κυψέλες και κρυπτογραφημένη κβαντική επικοινωνία», αναφέρει η ακαδημία σε ανακοίνωσή της.

Η τεχνολογία των κβαντικών κουκίδων, η οποία επέτρεψε τις τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας QLED που πωλούνται από τη Samsung, τη Sony ή την TCL, έχει τις ρίζες της στην εργασία του Εκίμοφ στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back