ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Νόμπελ Ιατρικής Φυσιολογίας και Ιατρικής για τα εμβόλια mRNA

Εικόνα του άρθρου Νόμπελ Ιατρικής Φυσιολογίας και Ιατρικής για τα εμβόλια mRNA
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/10/2023, 23:08
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σε δύο ερευνητές, την Κάταλιν Κάρικο και τον Ντρου Γουάισμαν απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής 2023 για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τις τροποποιήσεις των νουκλεοσιδικών βάσεων που επέτρεψαν την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά της COVID-19,

Όπως σημειώνει η επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ, οι ανακαλύψεις των δύο βραβευμένων με Νόμπελ ήταν κρίσιμες για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά του COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας που ξεκίνησε στις αρχές του 2020. Μέσω των πρωτοποριακών ευρημάτων τους, τα οποία άλλαξαν ριζικά την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το mRNA αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, οι βραβευθέντες συνέβαλαν στον πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στη σύγχρονη εποχή.

Η Κάταλιν Κάρικο (Katalin Karikó) γεννήθηκε το 1955 στο Szolnok της Ουγγαρίας. Έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Szeged το 1982 και πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στην Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών στο Szeged μέχρι το 1985. Στη συνέχεια διεξήγαγε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Temple της Φιλαδέλφειας και στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας της Bethesda. Το 1989 διορίστηκε επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπου παρέμεινε μέχρι το 2013. Στη συνέχεια, έγινε αντιπρόεδρος και αργότερα ανώτερη αντιπρόεδρος της BioNTech RNA Pharmaceuticals. Από το 2021, είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Szeged και επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Ο Ντρου Γουάισμαν (Drew Weissman) γεννήθηκε το 1959 στο Λέξινγκτον της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Έλαβε τα πτυχία του MD και PhD από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης το 1987. Έκανε την κλινική του εκπαίδευση στο Beth Israel Deaconess Medical Center της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και μεταδιδακτορική έρευνα στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Το 1997, ο Weissman ίδρυσε την ερευνητική του ομάδα στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Είναι καθηγητής της οικογένειας Roberts στην έρευνα για τα εμβόλια και διευθυντής του Penn Institute for RNA Innovations.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back