ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νόμιμη η εκλογή του δημάρχου Δημ. Παπαγεωργίου

Εικόνα του άρθρου Νόμιμη η εκλογή του δημάρχου Δημ. Παπαγεωργίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2023, 19:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tη νομιμότητα της εκλογής του Δημήτρη Παπαγεωργίου ως δημάρχου Ιωαννίνων έρχεται να επιβεβαιώσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τη συνδρομή του οποίου είχε ζητήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ήρθε μια αρκετή καθυστέρηση. Ήρθε έναν μήνα μετά την πρωτοβουλία του κ. Παπαγεωργίου να αναλάβει καθήκοντα, χωρίς να περιμένει την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η εκλογή του από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Γιάννενα-Νέα Εποχή» (και από τις παρατάξεις της σύμπραξης) είχε γίνει στις 28 Φεβρουαρίου.

Από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαγεωργίου μίλησε για έναν «κύκλο που κλείνει αλλά που άνοιξε άκριτα και επιπόλαια και μάλιστα με τον κίνδυνο να ακυρώσει τις συνεργασίες στις οποίες ο δήμαρχος μας Μωυσής Ελισάφ είχε προέβη και τις οποίες ήθελα και θέλω να τιμήσω απόλυτα». Μίλησε επίσης και για μια «προσωπική δικαίωση», ενώ κατέθεσε και την πικρία του καθώς, όπως είπε, «λοιδορήθηκα από ελάχιστους που είχαν μια διαφορετική γνώμη».

Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (8 ψήφοι υπέρ, 1 κατά), την οποία αποδέχτηκε το υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρει ότι σε περίπτωση κένωσης, λόγω θανάτου, της θέσης του δημάρχου, το σώμα εκλογής του νέου δημάρχου αποτελούν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού του εκλεγέντος συνδυασμού και όχι οι δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από τις δημοτικές παρατάξεις, με τις οποίες είχε συμπράξει η παράταξη του αποβιώσαντος δημάρχου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back