Oikonomou pisoi
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΝΟΙ: «Προστασία, όχι γυάλα» για τη λίμνη

Εικόνα του άρθρου ΝΟΙ: «Προστασία, όχι γυάλα» για τη λίμνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2021, 15:26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Στο συνέδριο πόλεων με λίμνες πήρε μέρος ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων, με ομιλήτρια την πρόεδρό του, Μάρθα Παλαιοπάνου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κα Παλαιοπάνου μίλησε για τη ναυταθλητική διάσταση των δραστηριοτήτων και εξέφρασε την άποψη ότι «για να προστατέψουμε τη λίμνη δεν χρειάζεται να τη βάλουμε σε… μία προστατευτική γυάλα και να αποκλείσουμε κάθε δραστηριότητα απ’ αυτήν, αλλά αντιθέτως, θα πρέπει όλοι μαζί με συνεργασία και διάλογο να εξετάσουμε τρόπους για την περαιτέρω ανάδειξή της με έναν υγιή τρόπο, αειφορικό, ο οποίος δεν θα την επιβαρύνει, αλλά θα συντελέσει στην αποτελεσματικότερη προστασία της».

Διατύπωσε ακόμα τη θέση ότι «τα περιθώρια για κάτι τέτοιο είναι μεγάλα κι εκεί είναι που πρέπει να δώσουν έμφαση αυτή εδώ η πόλη και οι τοπικές αρχές», στην ήδη πάντως αρκετά επιβαρυμένη λίμνη, ειδικά απουσία προστατευτικού-κανονιστικού πλαισίου.

Η κα Παλαιοπάνου είπε επίσης ότι ο ναυταθλητισμός είναι μία από τις δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάδειξης της λίμνης, της πόλης και της Ηπείρου.  «Με μηδαμινό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για το ευαίσθητο οικοσύστημά της, μπορεί να βοηθήσει τόσο στο να γίνει γνωστή η Παμβώτιδα και εκτός ελληνικών συνόρων, όσο και στο να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας πόσο σημαντική υπόθεση είναι η προστασία της» τόνισε.

Έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του ΝΟΙ και στις διοργανώσεις που έχει φιλοξενήσει, είτε ο ίδιος ως διοργανωτής, είτε η λίμνη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εξέφρασε δε την άποψη ότι «τα Γιάννενα μπορούν να γίνουν διεθνές κωπηλατικό κέντρο κατά το πρότυπο της Λουκέρνης στην Ελβετία και να αναδειχθεί περαιτέρω η λίμνη μας μέσω του ναυταθλητισμού, αξιοποιώντας τον υγρό της στίβο για μεγάλες διοργανώσεις και προβάλλοντάς την σε διεθνές επίπεδο».

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου τιμήθηκαν οι Σωτήρης Ντούσκος-Τόλης Παλαιοπάνος και πληρώματα του ΝΟΙ έκαναν μια μικρή επίδειξη, προς το Πέραμα (φωτό).

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back