Oikonomou pisoi
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΝΟΙ: Αίτημα στήριξης για αθλητές-τριες και σωματεία

Εικόνα του άρθρου ΝΟΙ: Αίτημα στήριξης για αθλητές-τριες και σωματεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2020, 17:52
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

O Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων ζητάει από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, να επανέλθει η οικονομική στήριξη του υπουργείου προς αθλητές και αθλήτριες που διακρίνονται στα αθλήματά τους.

Η επιστολή του ΝΟΙ προστίθεται στις πολλές «φωνές» από σωματεία που διαμαρτύρονται, καθώς ο νέος αθλητικός νόμος δεν αλλάζει ιδιαίτερα την κατάσταση.

Τα πριμ περικόπηκαν σε πρώτη φάση, το 2012. Πλέον, παίρνουν μόνο όσοι-ες παίρνουν μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και σε παγκόσμια και σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αναλογικά με τη νίκη που καταφέρνουν.

Η πρόεδρος του ΝΟΙ Μάρθα Παλαιοπάνου και η γενική γραμματέας Σπυριδούλα Μπάγια τονίζουν στην επιστολή ότι «δυστυχώς και με τον νέο αθλητικό νόμο δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας όσον αφορά στη στήριξη όλων αυτών των παιδιών που ως μέλη των εθνικών ομάδων δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για τη διάκριση στους διεθνείς στίβους, ούτε για όλους τους σπουδαίους αθλητές οι οποίοι δεν παίρνουν μεν μετάλλιο, καταλαμβάνουν όμως αξιοζήλευτες θέσεις σε πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις».

Παραθέτουν το πρόσφατο παράδειγμα με την τροπολογία για την Κατερίνα Στεφανίδη «που αποκαθιστά αδικίες σε βάρος αθλητών του στίβου και της κολύμβησης με διακρίσεις σε παγκόσμιες διοργανώσεις» και σημειώνουν ότι οι αθλητές και αθλήτριες που προετοιμάζονται μακριά από το σπίτι τους, σε προπονητικά κοινόβια εθνικών ομάδων, όπως στο κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά «στη χρηματική υποστήριξη των οικογενειών τους για να συνεχίζουν την αθλητική τους δραστηριότητα. Γι’ αυτό και συνήθως μετά τα 20 σταματούν αναζητώντας διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης, ενώ παλιότερα με τις παροχές που υπήρχαν, όπως χρηματικές αποδοχές, διορισμοί βάσει επιτυχιών κλπ., κωπηλατούσαν ακόμη και ως τα 35 τους, καθώς είχαν εξασφαλίσει το μέλλον τους».

Ο ΝΟΙ αναφέρει επίσης ότι «υπάρχουν τρόποι να επιβραβεύονται όσοι αξίζουν. Υπάρχει βέβαια η έξτρα μοριοδότηση πρωταθλητών και η άνευ εξετάσεων εισαγωγή στα πανεπιστήμια όσων επιτυγχάνουν εξαιρετική αγωνιστική διάκριση σε διεθνείς αγώνες. Αυτά όμως δεν αρκούν. Αν θεσπιστούν και πάλι σοβαρά κίνητρα, ο αθλητισμός θα «ανθίσει»  εκ νέου στη χώρα μας και θα μπει ξανά σε ανοδική πορεία κάνοντάς μας πολύ περήφανους».

Ακόμα, ο ΝΟΙ θέτει το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, την οποία χαρακτηρίζει «απολύτως αναγκαία προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας».

«Αυτό που ζητάμε είναι να μας δώσετε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο μας, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα στηρίζοντάς μας με κάθε δυνατό τρόπο. Ωστόσο, δεν μπορεί να μπαίνουν όλα τα σωματεία στο ίδιο καζάνι, δηλαδή να επιχορηγούνται όλοι ανεξαρτήτως οι σύλλογοι με το ποσό των 2.500 ευρώ, είτε έχουν πέντε, είτε 50, είτε 150 αθλητές. Δεν κάνουμε όλοι την ίδια δουλειά και δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες. Θεωρούμε επομένως ότι, για να μην αδικείται κανείς, πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια για τις επιχορηγήσεις, όπως το μέγεθος κάθε σωματείου, ο αριθμός ενεργών αθλητών, οι προπονητές κ.λπ.».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back