ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νερό: Ένα αγαθό, πολλά «μέτωπα»

Εικόνα του άρθρου Νερό: Ένα αγαθό, πολλά «μέτωπα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2016, 12:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η (μερική τουλάχιστον) πώληση του νερού της χώρας αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση εδώ και χρόνια, ωστόσο καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να κάνει αυτό το βήμα λόγω των μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ ήταν μεταξύ των ΔΕΚΟ που πήραν τον δρόμο για το νέο υπερταμείο.

Την ίδια ώρα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα δυναμικά κινήματα Food & Water Europe και European Water Movement (μέλος του και το Save Greek Water)εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τους τρόπους με τους οποίους η εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά -η περίφημη συμφωνία CETA- θα επηρεάσει το νερό ως φυσικό αγαθό αλλά και τη διαχείρισή του ως ανθρωπίνου δικαιώματος και θα οδηγήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις. Αναμφίβολα, το νερό είναι το μεγάλο διακύβευμα της εποχής μας, με τα κινήματα να πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη για τη συνταγματικά κατοχύρωση του αγαθού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις των Ιωαννίνων προσπαθούν να αποκτήσουν μια πιο δυναμική παρουσία και να διεκδικήσουν την καλύτερη διαχείριση του νερού. Πέραν της εύλογης θέσης τους για συνταγματική κατοχύρωση του νερού, ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, η Κίνηση Protect Aoos, η Κίνηση «Καθαρός Καλαμάς» και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων υπενθυμίζουν από κοινού όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» που υπάρχουν στην περιοχή και αφορούν το νερό.

Καταρχήν, οι οργανώσεις καταγγέλλουν «τη σκόπιμη αδράνεια» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για τη μη σύγκληση του Συμβουλίου Υδάτων εδώ και δύο χρόνια, αφήνοντας αιχμές και κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος. Διεκδικούν την άμεση θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος Λίμνης Παμβώτιδας (με τον καθορισμό της τάφρου της Λαψίστας ως ευαίσθητης περιοχής) και την επιτάχυνση της διαδικασίας για επέκταση/αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων των Ιωαννίνων και το συστηματικό έλεγχο των βιολογικών καθαρισμών των μεγάλων πτηνοτροφικών μονάδων, ενώ εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στα σχέδια μεταφοράς νερού από τον Αώο και από τις πηγές Αμαράντου Κόνιτσας.

Από κοινού αντιτάσσονται στην κατασκευή δεύτερου κυττάρου στον ΧΥΤΑ Ελληνικού, εκφράζουν την ανησυχία τους για τη στασιμότητα της χρηματοδότησης των εργασιών αποκατάστασης της γέφυρας της Πλάκας και καλούν την κυβέρνηση να καταργήσει τη διάταξη του ν. 4255/2014 για τον τρόπο υπολογισμού του τέλους άντλησης από τις εταιρίες εμφιάλωσης. Τέλος, ανοίγουν το θέμα της κατάρτισης νέου διαχειριστικού σχεδίου για το υδατικό διαμέρισμα Ηπείρου, επισημαίνοντας παράλληλα την απουσία λήψης των περισσότερων από τα μέτρα που προβλέπει το ισχύον διαχειριστικό σχέδιο. 


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back