Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Ιταλία: 15.000 κατοικίες χωρίς ρεύμα. Χιλιάδες οι άστεγοι (upd)

Εικόνα του άρθρου Σεισμός στην Ιταλία: 15.000 κατοικίες χωρίς ρεύμα. Χιλιάδες οι άστεγοι (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/10/2016, 11:15
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρότατος σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην Ιταλία.

Η πρώτη μέτρηση του γεωδυναμικού ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε λόγο για 7,1 Ρίχτερ, ενώ το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο τοποθετεί την ένταση χαμηλότερα στους 6,5 βαθμούς.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα δέκα χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 34 χιλιόμετρα δυτικά του Άσκολι Πιτσένο και 67 χιλιόμετρα ανατολικά της Περούτζια του Παλέρμο.

Η δόνηση έγινε αισθητή και στη Ρώμη, ενώ μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

Σύμφωνα με την ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας, κτίρια έχουν καταρρεύσει, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. 

Οι κυριότερες υλικές ζημιές παρατηρούνται στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε, ενώ στην πόλη Νόρτσια, κατέρρευσε η εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου (φωτογραφία).

Η Βασιλική του Αγίου Βενέδικτου στην περιτειχισμένη πόλη της Νόρτσια, σχεδόν 100 χλμ. από την Περούτζια, καταστράφηκε από τον σεισμό, δήλωσαν οι μοναχοί. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν την μια πλευρά της εκκλησίας να έχει μετατραπεί σε ερείπια και να έχει καταρρεύσει άλλη μια εκκλησία στο κέντρο της πόλης.

Φόβους για εξέλιξη της σεισμικότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα εξέφρασε στην «Πρωϊνή Ζώνη» της ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Αυτή την ώρα προέχει να δούμε τις επιπτώσεις αυτού του ισχυρού σεισμού στον πληθυσμό ενώ διαβεβαίωσε ότι ο σεισμός δεν επηρεάζει τον ελληνικό χώρο.

Βίντεο από ελικόπτερο δείχνει την έκταση των ζημιών σεισμού στην Ούσιτα:

Ο δήμαρχος του χωριού Ούσιτα δήλωσε ότι όλα τα οικήματα του ιστορικού κέντρου, τα οποία είχαν ήδη εκκενωθεί λόγω των σεισμικών δονήσεων της περασμένης Τετάρτης, έχουν πλέον καταρρεύσει.

«Ο σεισμός σήμερα το πρωί έπληξε τα λίγα πράγματα που στέκονταν ακόμη όρθια, θα πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή», ανέφερε από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος της Αρκουάτα ντελ Τρόντο.


Ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της πρωτοφανούς όπως τη χαρακτήρισε σεισμικής δραστηριότητας στην κεντρική Ιταλία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιστούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο σημερινός σεισμός είπε, ήταν μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και είναι ο τρίτος κατά σειράν «εξάρης» στην ίδια περιοχή από τις 24 Αυγούστου. Ο δεύτερος είχε σημειωθεί στις 26 Οκτωβρίου.

Όπως εκτίμησε έσπασαν διαδοχικά τρία τμήματα του ρήγματος της ευρύτερης τεκτονικής περιοχής των Απεννίνων.

Ο κ. Χουλιάρας δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλος «εξάρης». ΄Ρχουμε είπε μια πρωτοφανή διέγερση, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά στη φύση τίποτα δεν αποκλείεται.

Επισήμανε επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την περιοχή της Ιταλίας είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες παλιά σπίτια, ενώ στην Ελλάδα με αντίστοιχους σεισ΄ούς όπως στην Κεφαλλονιά είχαμε μικρότερες καταστροφές και αυτό γιατί έχουμε νεώτερες κατασκευές που είναι περισσότερο αντισεισμικές.

Ο κ. Χουλιάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο από τους σεισμούς της Ιταλίας, καθώς όπως είπε, τα ρήγματα αυτά μπορούν να ενεργοποιήσουν άλλα σε απόσταση μόνον 100-200 χιλιομέτρων.


Για λίγους τραυματίες αλλά όχι νεκρούς έκανε λόγο ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Φαμπρόσιο Κούριο. Ο πολύ ελαφρύς απολογισμός οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι μετά το μεγάλο πλήγμα του Αυγούστου πολλά παλιά κτήρια έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα. Παράλληλα, οι πιο πρόσφατοι σεισμοί έχουν οδηγήσει πολλούς κατοίκους να διανυκτερεύουν μακριά από τα σπίτια τους, σε αυτοκίνητα ή αντίσκηνα.


Ο Έλληνας πρεσβευτής στη Ρώμη Θεμιστοκλής Δεμίρης μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84,  είπε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες ούτε ξένους τραυματίες και η φοιτητική κοινότητα στην Περούτζια είναι ασφαλής.


Σε ετοιμότητα βρίσκεται αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας, προκειμένου – εφόσον καταστεί αναγκαίο – να μεταβεί άμεσα στην πληγείσα περιοχή της Ιταλίας. Η εντολή εδόθη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, κατόπιν οδηγίας του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καμμένος επικοινώνησε με την Ιταλίδα ομόλογό του, Ρομπέρτα Πινότι, στη οποία επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τη γειτονική χώρα στην περίπτωση που της ζητηθεί.


Ο ΜΑΤΕΟ ΡΕΝΤΣΙ

H Iταλία θα ξαναχτίσει όλα όσα καταστράφηκαν από τους αλλεπάλληλους σεισμούς των τελευταίων δύο μηνών, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι, μετά και τη σημερινή σεισμική δόνηση των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στην κεντρική Ιταλία.

«Θα ξαναχτίσουμε τα πάντα - τα σπίτια, τις εκκλησίες και τις επιχειρήσεις» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να στηριχθούν οι πληγείσες περιοχές.

Από την πλευρά του, ο Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, γνωστοποίησε ότι εξαιτίας του σεισμού, 15.000 κατοικίες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ υπογράμμισε ότι οι άστεγοι, ο συνολικός αριθμός των οποίων ανέρχεται σε χιλιάδες, θα μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back