ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νέοι, φτωχοί και χωρίς ιδιόκτητη κατοικία…

Εικόνα του άρθρου Νέοι, φτωχοί και χωρίς ιδιόκτητη κατοικία…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2023, 00:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To πρόγραμμα «Κάλυψη», που θεσπίστηκε με τον νόμο 5006/2022, αφορά νέους, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και oι οποίοι δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. 

Είναι μία από τις παρεμβάσεις της (προηγούμενης) κυβέρνησης, μαζί με χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας κ.ά., προς την κατεύθυνση εφαρμογής μιας στεγαστικής πολιτικής.

Σε πρώτη φάση, η «Κάλυψη» αφορά την αξιοποίηση 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν περισσότεροι από 3.000 ωφελούμενοι. Για 3 χρόνια το κόστος της μίσθωσης θα καλύπτεται από το Δημόσιο.

Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι από τους Δήμους που προχώρησαν στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Εργασίας. Ο προϋπολογισμός για τον Δήμο ανέρχεται σε 572.250 ευρώ. 

Οι αιτήσεις (συνοδεία των απαραίτητων δικαιολογητικών) από τους ενδιαφερόμενους πρέπει να γίνουν τις επόμενες δέκα μέρες στο Πρωτόκολλο του Δήμου.

«Δέσμευση της δημοτικής αρχής και δική μου προσωπική είναι να συνεχίσουμε με κάθε τρόπο την στήριξη στους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χριστίνα Κωτσαντή υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό για μας να εξασφαλιστεί η στέγη για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η επιλογή για την ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται μέσω μοριοδότησης που έχει καθορίσει το υπουργείο».

Ο κ. Παπαγεωργίου έκανε αναφορά και στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους»  που υλοποιείται σε συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 41 ωφελούμενοι, από τους οποίους οι 11 είναι παιδιά. Οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν σε κατάσταση αστεγίας ή σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης.

Το πρόγραμμα, εκτός από στέγαση,  παρέχει επίσης  ψυχοκοινωνική υποστήριξη, κατάρτιση  εργασιακή, συμβουλευτική και επιδότηση θέσεων εργασίας. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back