Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σύστημα διασταυρώσεων-εξπρές σε καταθέσεις και εισοδήματα

Εικόνα του άρθρου Νέο σύστημα διασταυρώσεων-εξπρές σε καταθέσεις και εισοδήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2017, 13:32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε λειτουργία έθεσε από χθες το υπουργείο Οικονομικών το νέο ηλεκτρονικό σύστημα διασταυρώσεων καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων, το οποίο μπορεί να εντοπίζει αδήλωτα εισοδήματα με διαδικασίες εξπρές, μέσα σε μία μόλις εβδομάδα.

Το νέο σύστημα, το οποίο παρουσίασαν  ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, θα αξιοποιηθεί καταρχήν για τον έλεγχο των 1.270.000 φορολογουμένων που περιλαμβάνονται σε διάφορες λίστες καταθετών που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών.

Όμως, οι έλεγχοι δεν θα περιοριστούν σε αυτά τα ΑΦΜ. Θα επεκταθούν και όπου υπάρχουν υποψίες, αφού το σύστημα έχει τη δυνατότητα για αυτόματες συγκρίσεις.

Τα στοιχεία που θα διασταυρώνονται για τη διενέργεια των ελέγχων είναι:

- Οι καταθέσεις που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.

- Τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις του φορολογούμενου που ελέγχεται.

Όλα αυτά θα μπουν σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων (τραπεζικών και φορολογικών) με τον προσδιορισμό των πρωτογενών καταθέσεων, για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών, ώστε να φτάνουμε σε αυτά που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον για τους ελεγκτές.

Το σύστημα είχε δοκιμαστεί για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους και δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων, μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Από τις διασταυρώσεις εξαιρούνται τα δάνεια.

Πάντως, με δεδομένο ότι η αρχική βάση δεδομένων με τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών 1,27 εκατ. φυσικών προσώπων περιλαμβάνει στοιχεία για την περίοδο 2000-2012, γεννάται το ερώτημα εάν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν πλέον το δικαίωμα να ελέγξουν τους φορολογούμενους για τα έτη 2000-2006 τα οποία μπορεί να έχουν ήδη παραγραφεί. Η απάντηση αναμένεται να δοθεί τον Μάιο από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου εκκρεμεί η εκδίκαση του μείζονος αυτού ζητήματος.

Το σύστημα εντοπίζει και επεξεργάζεται μόνο τα στοιχεία πρωτογενών καταθέσεων, δηλαδή των ποσών που εμφανίζονται για πρώτη φορά κατατεθειμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε ελεγχόμενου, καθώς έχει τη δυνατότητα να εξαιρεί από τα προς διασταύρωση στοιχεία μεταφορές κεφαλαίων από λογαριασμό σε λογαριασμό του ιδίου προσώπου, δάνεια και αντιλογισμούς. Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίσει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής. Το σύστημα όμως σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το έργο των ελεγκτών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back