ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nέο ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Εικόνα του άρθρου Nέο ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/07/2022, 12:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ σπάνε για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι καιρικές συνθήκες (άπνοια και υψηλές θερμοκρασίες) ανεβάζουν τη ζήτηση και μειώνουν την παραγωγή των αιολικών πάρκων.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου διαμορφώνονται για σήμερα Δευτέρα στα 466,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άλμα 43% σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. 

Η σημερινή μέση τιμή αποτελεί νέο ρεκόρ (το προηγούμενο σημειώθηκε την Παρασκευή με 426,92 ευρώ) ενώ είναι ενδεικτικό ότι η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 686,25 ευρώ.

Αιτία της ανόδου είναι ότι η υψηλή ζήτηση (404 γιγαβατώρες συνολικά με προβλεπόμενη αιχμή κοντά στα 10.000 μεγαβάτ το μεσημέρι) καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (43,1 %) ενώ οι ανανεώσιμες πηγές περιορίζονται στο 21,2 %, τα υδροηλεκτρικά στο 9,5 % και ο λιγνίτης στο 13 %.

Στο μεταξύ σήμερα ανακοινώνονται από τους προμηθευτές ρεύματος τα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την επόμενη Δευτέρα, 1η Αυγούστου.

Τα οικιακά τιμολόγια δεν θα έχουν τη διαβόητη Ρήτρα Αναπροσαρμογής -που «παγώνει» για έναν χρόνο-, αλλά θα ενσωματώνουν τα υψηλά κόστη που προκύπτουν από το άλμα των διεθνών τιμών φυσικού αερίου στον κόμβο TTF (που κυμαίνεται στα επίπεδα-φωτιά των 160 ευρώ/MWh από τώρα και έως και τον χειμώνα του 2023) και το ασφάλιστρο κινδύνου λόγω του ενδεχόμενου πλήρους διακοπής ρωσικού αερίου, παρά την επαναλειτουργία του Nord Stream 1.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back