ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Νέες παρεμβάσεις για την ενεργειακή ακρίβεια

Εικόνα του άρθρου Νέες παρεμβάσεις για την ενεργειακή ακρίβεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2023, 21:17
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε νέα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους με την καθιέρωση ενιαίου τιμολογίου μετά τη λήξη των οριζόντιων επιδοτήσεων, από 1.1.2024, την καταβολή επιδόματος θέρμανσης στους ευάλωτους καταναλωτές που θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια, την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, των στρατηγικών κακοπληρωτών και την καθιέρωση ειδικού τιμολογίου για πολύτεκνους

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, εισάγονται νέα τιμολόγια για καταναλωτές, οικιακούς και μη. Οι προμηθευτές, το αργότερο την 1η Δεκεμβρίου του 2023, οφείλουν να ενημερώσουν για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024. Οι καταναλωτές θα μπορούν οποτεδήποτε και αζημίως να επιλέγουν διαφορετικό τιμολόγιο. Όσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν τιμολόγιο, θα μεταπέσουν, αυτομάτως, στο ειδικό τιμολόγιο την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Ειδικότερα για τα τέσσερα είδη τιμολογίων:

Μπλε: σταθερά. Είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Πράσινα: ειδικό τιμολόγιο κοινό για όλους τους παρόχους. Την 1η Ιανουαρίου του 2024 όλοι οι καταναλωτές που δεν θα έχουν επιλέξει διαφορετικό τιμολόγιο θα μεταπέσουν στο ειδικό του εκάστοτε προμηθευτή, το οποίο είναι ομοιόμορφο για όλους τους παρόχους και διευκολύνει έτσι τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφορία των καταναλωτών για τις τιμές των προμηθευτών. Την 1η κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε προμηθευτή και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ.

Κίτρινα: κυμαινόμενα. Είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Τα εν λόγω τιμολόγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: i. με τιμολόγηση ex ante (εκ των προτέρων) και ii. με τιμολόγηση ex post (εκ των υστέρων).

Πορτοκαλί: δυναμικά. Αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.


Θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια

Όπως ανακοινώθηκε από την ηγεσία του ΥΠΕΝ, η ενίσχυση αυτή αφορά στην περίοδο θέρμανσης από 01.01.2024 έως 31.03.2024. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν το επίδομα, για λογαριασμούς της συγκεκριμένης περιόδου κατανάλωσης, που θα εκδοθούν έως και τις 15.9.2024.

Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες (βαθμοημέρες) κάθε οικισμού ή γειτονιάς. Επίσης, το βασικό ποσό του επιδόματος θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Σε σχέση με την καταβολή του, θα πραγματοποιείται έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος με απευθείας πίστωση του επιδόματος.

Το εύρος της ενίσχυσης θα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, το υψηλό αφορά περιοχές με δριμύ ψύχος με συντελεστή βαθμοημερών άνω του ενός.

Όπως ανακοίνωσε η ηγεσία του ΥΠΕΝ, το 2024 θα συνεχιστούν οι στοχευμένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Για τους πολύτεκνους θεσπίζεται νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (50.000 ευρώ για οικογένεια με 4 παιδιά συν 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο με όριο τις 70.000) και χωρίς περιουσιακό κριτήριο ώστε να εντάσσονται περίπου το 95 % των πολυτέκνων. Το νέο τιμολόγιο θα απαλλάσσεται από τις ΥΚΩ και τις χρεώσεις δικτύων για τις καταναλώσεις μέχρι του ορίου που τίθεται ανά περίπτωση (2000 κιλοβατώρες για οικογένεια με 4 τέκνα συν 200 κιλοβατώρες για κάθε τέκνο με ανώτατο όριο 4000 κιλοβατώρες. Η επιδότηση ξεκινά από 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα και μπορεί να φθάσει μέχρι 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τις ρευματοκλοπές θα επιβάλλονται παράλληλα οι ποινικές κυρώσεις (φυλάκιση μέχρι 2 χρόνια) και τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία ενώ για τις επιχειρήσεις που κάνουν ρευματοκλοπή προβλέπεται διακοπή λειτουργίας.

Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές η βασική αλλαγή είναι ότι δεν θα μπορεί να αλλάξει προμηθευτή όποιος έχει ήδη αφήσει χρέη στους δυο προηγούμενους την προηγούμενη πενταετία (αρχής γενομένης από το 2020). Έτσι ο κακοπληρωτής θα αναγκάζεται να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το χρέος του για να αποφύγει την διακοπή ηλεκτροδότησης. Υπολογίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην αγορά ρεύματος είναι 2,84 δισεκ. ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back