Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 22-04-2019, 14:24
ΗΠΕΙΡΟΣ

Με το ποσό των 8,6 εκατομμυρίων ευρώ επιχορηγούνται 18 Δήμοι της Ηπείρου από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ», μετά από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση. Συνολικά η επιχορήγηση για Δήμους που εντάχθηκαν σε αυτή τη φάση του προγράμματος σε όλη την Ελλάδας φθάνει τα 150 εκατ. ευρώ.


Για την κατανομή του ποσού λαμβάνονται για πρώτη φορά υπόψη, με βάση το πρόγραμμα «Κλεισθένης» δημογραφικά, γεωμορφολογικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, όπως η έκταση, ο πληθυσμός και η μεταβολή πληθυσμού, η ανεργία, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας, ο αριθμός οικισμών, η νησιωτικότητα και η ορεινότητα, καθώς και οι περιφερειακές ανισότητες.

Επιλέξιμες είναι οι κάθε είδους δράσεις που εξυπηρετούν τους αναπτυξιακούς άξονες του προγράμματος και ειδικότερα:

  • Την τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος με την κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση έργων τεχνικών υποδομών, προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, χρηματοδότηση των σχετικών μελετών και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων.
  • Τις κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες με την κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση διοικητικών, κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών και χρηματοδότηση των σχετικών μελετών.

Όπως έχει τονίσει ο κ. Χαρίτσης, «μέσα από το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα ‘ΦιλόΔημος’ υλοποιούνται σε όλη τη χώρα, έργα που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες και αφορούν σε υποδομές κρίσιμες για τη βελτίωση ζωής των πολιτών και τη δίκαιη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Είναι η πρώτη φορά που υλοποιούνται τόσο σημαντικά έργα σε στενή συνεργασία με τους ΟΤΑ, με βάση συγκεκριμένα αιτήματα και δεν μοιράζονται χρήματα δεξιά και αριστερά, όπως γινόταν στο παρελθόν».


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα