ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Νέες αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου

Εικόνα του άρθρου Νέες αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2023, 16:08
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα, λόγω των προβλέψεων για διεύρυνση του ελλείμματος προσφοράς κατά το τέταρτο τρίμηνο, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επέκτειναν τις περικοπές, καθώς και από την αισιοδοξία για ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου μπρεντ αυξήθηκαν κατά 5 σεντς ή 0,1% στα 93,98 δολάρια το βαρέλι έως τις 0027 GMT, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate διαμορφωνόταν στα 90,92 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 15 σεντς ή 0,2%.

Το Brent και το WTI σημείωσαν άνοδο για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες και άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Νοέμβριο. Και τα δύο συμβόλαια βρίσκονται επίσης σε τροχιά για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξησή τους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει το πρακτορείο Bloomberg, η άνοδος του πετρελαίου φαίνεται ότι θα τροφοδοτήσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε όλο τον κόσμο, σε μια φάση μάλιστα που οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να αποφανθούν εάν έχουν κάνει αρκετά, με τις αυξήσεις των επιτοκίων, ώστε να ανακόψουν τις αυξήσεις των τιμών.

Στο πλαίσιο η αγορά του ντίζελ προσφέρει ολοένα και περισσότερο προειδοποιητικά σημάδια, με τα διυλιστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο να παρουσιάζουν αδυναμία να παράγουν αρκετό καύσιμο. Ως εκ τούτου, οι τιμές του ντίζελ έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις τιμές του αργού, ανοίγοντας νέο κύκλο πληθωριστικών πιέσεων και στερώντας τις οικονομίες από αναγκαία για τη βιομηχανία και τις μεταφορές καύσιμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back