Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Navtex της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Εικόνα του άρθρου Νέα Navtex της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2018, 17:25
ΚΟΣΜΟΣ

Στην έκδοση νέας Navtex για την συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων προχώρησε η Τουρκία, δεσμεύοντας την ίδια θαλάσσια περιοχή, η οποία καλύπτει το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ και το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000». 

Το γεωτρύπανο, παραμένει ακινητοποιημένο για 12η μέρα, 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3», προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης θα έχει αύριο κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Τσίπρα για τον συντονισμό των ενεργειών Λευκωσίας- Αθηνών, μετά την τουρκική ενέργεια ανανέωσης της NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για την παρεμπόδιση της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία,  ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ενημέρωσε σε τηλεφωνική τους επικοινωνία και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τις συνομιλίες σε σχέση με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, την προκλητική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back