ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΝΔ Ιωαννίνων: Παιχνίδι υποψηφίων στην αυτοδιοίκηση

Εικόνα του άρθρου ΝΔ Ιωαννίνων: Παιχνίδι υποψηφίων στην αυτοδιοίκηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/01/2023, 21:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το προεκλογικό παιχνίδι του 2023, ειδικά στη Νέα Δημοκρατία των Ιωαννίνων, «μοχλεύει» τόσο τον αυτοδιοικητικό χώρο –λογικά, μιας και πλέον εκεί είναι η βασική δεξαμενή ψήφων-, όσο και την κεντρική πολιτική αναφορά.

Ενώ λοιπόν το κόμμα φαίνεται να έχει τη μικρότερη προσμονή για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου των βουλευτικών εκλογών (με μόνο ένα ανδρικό όνομα να «υπολείπεται»), οι συμπτώσεις και μικρές (και μεγάλες) συγκρούσεις με πρόσωπα της αυτοδιοίκησης, είναι διαρκείς και σημαντικές.

Πρώτον, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. 

Κραταιός, έχοντας «λεηλατήσει» εκλογικά, τόσο τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΠΑΣΟΚ (αυτό και σε στελέχη), στις τελευταίες εκλογές, μοιάζει να μην έχει αντίπαλο. Ωστόσο, ο κ. Καχριμάνης δεν είναι πρόσωπο επιλογής του πρωθυπουργού, ασχέτως αν η εξουσία είναι τόσο ισχυρή «συγκολλητική ουσία» που μπορεί να καταλήγει σε «εγκάρδιες φωτογραφήσεις» και κατά περίπτωση, υιοθετήσεις υποψηφιοτήτων.

Αν ο κ. Μητσοτάκης μπορούσε όντως να πάει η ΝΔ με άλλο πρόσωπο στις περιφερειακές, θα το έκανε. Καθώς όμως είναι ένας πολύ συντηρητικός πολιτικός και προτιμάει «τα σίγουρα», για να γίνει αυτό, θα πρέπει να επιτευχθεί με όσο το δυνατόν μικρότερο εκλογικό κόστος.

Η τοποθέτηση του νέου γραμματέα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο οποίος κινείται στο στενό πολιτικό περιβάλλον του πρωθυπουργού, είναι ένα «μήνυμα». Έτσι και αλλιώς τα κομματικά στελέχη που καταλαμβάνουν τέτοιες θέσεις λίγο πριν τις εκλογές, έρχονται για να «κάνουν εκλογές» και όχι για κάτι πιο μεσοπρόθεσμο.

Κάθε άλλο παρά ασήμαντο είναι το «μέτωπο» που έχει ανοίξει με την υπόθεση του ποταμού Λούρου, την οποία σε πολιτικό, κεντρικό επίπεδο διαχειρίζεται ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς. Ο περιφερειάρχης έκανε μια νέα έμμεση «επίθεση» στον κ. Αμυρά με την κατάθεση του αιτήματός του για απόσυρση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τη λίμνη.

Δεύτερον, ο Παντελής Κολόκας. 

Ο πρόεδρος του ΠΕΑΚ Ιωαννίνων έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή του, προκειμένου να μην συντρέχει θέμα συμμετοχής στις εκλογές. Επίσης, ο κ. Κολόκας φέρεται να έχει το «ΟΚ» της ΝΔ, αφήνοντας πιο πίσω την Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές… περιορίστηκε σε μια εθιμοτυπική φωτογραφία από κοινού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα της προτίμησης στο πρόσωπό του διακινούνται ανεπίσημα και προσεκτικά από τη ΝΔ, κεντρικά. Φυσικά, μια δεύτερη διχασμένη κομματικά κάθοδος στον Δήμο Ιωαννιτών για τη ΝΔ δεν θα είναι και η καλύτερη δυνατή περίπτωση, ειδικά τη στιγμή που ο πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας έγινε ήδη ο πρώτος δηλωμένος υποψήφιος. Ποιος ξέρει όμως πού θα καταλήξουν οι παρασκηνιακές συζητήσεις, ειδικά τη στιγμή που τα (πολύ) παλιά αυτοδιοικητικά στελέχη της πόλης, προτιμούν τα «παράθυρα ευκαιρίας», ανάλογα με αυτό που κρίνουν ως προσωπικό τους συμφέρον.

Στον Δήμο Ιωαννιτών, η «ειδική συνθήκη» που έχει προκύψει μετά την ασθένεια του δημάρχου, αλλάζει σημαντικά τους σχεδιασμούς και τις συμμαχίες.

Τρίτον, ποιος θα βγει και ποιος όχι στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. 

Το παλιό «από δήμαρχος, κλητήρας» δεν έχει την ίδια ισχύ πια και η χρονική διάταξη των εκλογών (πρώτα βουλευτικές, έπειτα αυτοδιοικητικές), αλλά και το αποτέλεσμα των πρώτων -που είναι με απλή αναλογική-, ενδέχεται να επηρεάσει την κατάρτιση συνδυασμών και υποψηφιοτήτων …

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back