ΚΟΣΜΟΣ

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει μακροπρόθεσμη βοήθεια για την Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει μακροπρόθεσμη βοήθεια για την Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/04/2024, 20:04
ΚΟΣΜΟΣ

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν την Τετάρτη να ξεκινήσουν το σχεδιασμό για τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, αλλά η πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να γίνει αυτό μέσω ενός ταμείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ πενταετούς διάρκειας προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις.

Οι υπουργοί δήλωσαν ότι ένα τέτοιο ταμείο δεν θα ήταν εύκολο να συγκροτηθεί. Η Ουκρανία δήλωσε ότι θα ήταν ευπρόσδεκτο, αλλά θα έπρεπε να είναι φρέσκο χρήμα.

«Πρέπει να αλλάξουμε τη δυναμική της υποστήριξής μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε αξιόπιστη και προβλέψιμη βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα ... λιγότερο σε βραχυπρόθεσμες προσφορές και περισσότερο σε πολυετείς δεσμεύσεις».

Η πρόταση του Στόλτενμπεργκ θα έδινε επίσης στη δυτική συμμαχία έναν πιο άμεσο ρόλο στον συντονισμό της προμήθειας όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού στην Ουκρανία, καθώς αυτή πολεμά την εισβολή της Ρωσίας.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι στόχος είναι να ληφθεί απόφαση στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ απαιτούν συναίνεση μεταξύ των 32 μελών του.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σίγιαρτο «δήλωσε σταθερά ότι η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει καμία πρόταση του @NATO που θα μπορούσε να φέρει τη συμμαχία πιο κοντά στον πόλεμο ή να τη μετατοπίσει από έναν αμυντικό σε έναν επιθετικό συνασπισμό», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κοβάτς στο X.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η ύπαρξη ενός πιο ισχυρού πλαισίου του ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει τον αμυντικό χαρακτήρα της συμμαχίας, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος ότι οι ανησυχίες της Ουγγαρίας μπορούν να αντιμετωπιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Από την πλευρά της, η Ρωσία δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ επέστρεψε στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, καθώς η συμμαχία γιορτάζει την 75η επέτειό της αυτή την εβδομάδα.

Το ΝΑΤΟ έχει πει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί όσο βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά ότι θα γίνει μέλος κάποια στιγμή.

Με πληροφορίες από Reuters


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back