ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Η αγωνία των Ευρωπαίων και η βοήθεια στην Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου ΝΑΤΟ: Η αγωνία των Ευρωπαίων και η βοήθεια στην Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2024, 19:48
ΚΟΣΜΟΣ

Τα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν την Πέμπτη να ψάξουν τα οπλοστάσιά τους για περισσότερα συστήματα αεράμυνας για την προστασία της Ουκρανίας από τις επιθέσεις των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων, καθώς η συμμαχία γιόρτασε την 75η επέτειο που επισκιάστηκε από τον πόλεμο στα σύνορά της.


Διαβάστε: Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει μακροπρόθεσμη βοήθεια για την Ουκρανία



«Οι σύμμαχοι κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αφού ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα συναντήθηκε με ομολόγους του ΝΑΤΟ και απηύθυνε έκκληση για νέα πρόσθετα συστήματα αεράμυνας, ιδίως πυραύλους Patriot αμερικανικής κατασκευής.

Δεν διευκρίνισε κάποια συγκεκριμένη υπόσχεση ή στόχο βοήθειας.

Νωρίτερα, καθώς μια τελετή με τούρτα γενεθλίων και παρελάσεις δεν μπόρεσε να καλύψει το ζοφερό κλίμα στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν ήθελα να χαλάσω το πάρτι γενεθλίων του ΝΑΤΟ, αλλά αισθάνθηκα υποχρεωμένος να παραδώσω ένα πολύ απογοητευτικό μήνυμα εκ μέρους των Ουκρανών για την κατάσταση των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων στη χώρα μου».

Η αγωνία των Ευρωπαίων

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αγωνιούν για το μέλλον της συμμαχίας εάν ο Ντόναλντ Τραμπ νικήσει τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά και για το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων που καθυστερεί στο αμερικανικό Κογκρέσο.

«Η Ευρώπη χρειάζεται τη Βόρεια Αμερική για την ασφάλειά της», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Ταυτόχρονα, η Βόρεια Αμερική χρειάζεται επίσης την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι παρέχουν στρατούς παγκόσμιας κλάσης, τεράστια δίκτυα πληροφοριών και μοναδική διπλωματική επιρροή, πολλαπλασιάζοντας τη δύναμη της Αμερικής».

Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε με 12 μέλη από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη και ιδρύθηκε ως απάντηση στους αυξανόμενους φόβους ότι η Σοβιετική Ένωση αποτελούσε στρατιωτική απειλή για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Στην καρδιά του βρίσκεται η έννοια της συλλογικής άμυνας και ότι η επίθεση εναντίον ενός μέλους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων, δίνοντας στρατιωτική προστασία από τις ΗΠΑ στη Δυτική Ευρώπη.

Επανήλθε σε κεντρικό ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οδηγώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να θεωρούν τη Μόσχα και πάλι ως μείζονα απειλή για την ασφάλεια.

Τα δύο νεότερα μέλη του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και η Σουηδία, προσχώρησαν ως άμεση απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μηνύματα

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία και το ΝΑΤΟ βρίσκονται πλέον σε «άμεση αντιπαράθεση» λόγω της διεύρυνσης της συμμαχίας.

«Η Δύση είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι η Ρωσία είναι προετοιμασμένη για οποιαδήποτε τροπή των γεγονότων και ότι η εθνική της ασφάλεια είναι ισχυρή» δήλωσε η Ζαχάροβα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία έχουν αποτύχει. 

Ενώ πρόσθεσε πως «αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ωθείται η Βορειοατλαντική Συμμαχία στη λήψη βιαστικών μέτρων που θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ασφάλεια».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back