Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 17-02-2022, 21:35
ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανοί στρατιώτες έφτασαν σήμερα στη Σλοβακία για να συμμετάσχουν σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ, εν μέσω της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης με αφορμή την Ουκρανία.

«Οι ασκήσεις Saber Strike 22 είναι αφιερωμένες στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συμμάχων» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Σλοβακίας, στρατηγός Ντάνιελ Ζμέκο. 

«Οι ασκήσεις θα μας επιτρέψουν να ελέγξουμε τις δυνατότητές μας να συνεργαζόμαστε με τον ισχυρότερο και σημαντικότερο, από στρατιωτικής άποψης, στρατηγικό εταίρο μας» πρόσθεσε, τη στιγμή που προσγειωνόταν το πρώτο αεροσκάφος, μεταφέροντας στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Γερμανία στη βάση του Κούτσινα.

Στις ασκήσεις αυτές, που θα διεξαχθούν την περίοδο 5-10 Μαρτίου, θα συμμετάσχουν 1.200 Αμερικανοί στρατιώτες και 500 οχήματα.

Η Σλοβακία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά στο έδαφός της δεν σταθμεύουν μόνιμα αμερικανικές δυνάμεις.


Γερμανοί στη Ρουμανία

Την ίδια ώρα γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter έφθασαν σήμερα σε αεροπορική βάση στην ανατολική Ρουμανία, στο πλαίσιο της ανάπτυξης δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ εν μέσω της έντασης που έχει προκαλέσει η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Τα τρία Eurofighter και περίπου 60 στρατιώτες, μαζί με ιταλικές και ρουμανικές δυνάμεις, θα ενισχύσουν τις αποστολές επιτήρησης στη διάρκεια των επόμενων τριών εβδομάδων. Γερμανικές αεροπορικές δυνάμεις είχαν αναλάβει παρόμοιες αποστολές, μαζί με βρετανικές, το 2021 στη Ρουμανία.

Θα σταθμεύσουν στην αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu στη Μαύρη Θάλασσα, όπου μια μοίρα 1.000 Αμερικανών μεταφέρθηκε πρόσφατα από το Βίλσεκ της Γερμανίας. Η δύναμη αυτή προστέθηκε στους 900 στρατιώτες που η Ουάσινγκτον διατηρεί εκ περιτροπής στη Ρουμανία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία στον βορρά.


Κατάρτιση σχεδίων

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το NATO είπε στους στρατιωτικούς διοικητές του να καταρτίσουν σχέδια για νέες ομάδες μάχης στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στέλνει περισσότερα στρατεύματα σε περιοχές κοντά στην Ουκρανία αντί να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Διπλωμάτες ανέφεραν πως τέσσερις νέες μονάδες αποτελούμενες από περίπου 4.000 στρατιώτες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Σλοβακία, εξέλιξη που θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη αλλαγή στη στρατιωτική στάση του ΝΑΤΟ από τότε που μετέφερε στρατεύματα στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, αφότου η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014.


Στη Λιθουανία

Ένα γερμανικό στρατιωτικό κομβόι 60 οχημάτων με 130 άνδρες έφθασε σήμερα στη Λιθουανία. Πρόκειται για σχεδόν τις μισές από τις προγραμματισμένες ενισχύσεις της υπό γερμανική διοίκηση ΝΑΤΟϊκής ομάδας μάχης στη χώρα.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι υπάρχουν πλέον όλες οι ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters. Φωτογραφία αρχείουXromoepilogi2
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
PLayschool πισω dodoni back