ΚΟΣΜΟΣ

Το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις του στα σύνορα Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου

Εικόνα του άρθρου Το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις του στα σύνορα Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/11/2023, 20:07
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικά στρατεύματα περιπολούν στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας στο πλαίσιο της ειρηνευτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ που ενισχύεται εν μέσω ανησυχιών ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε ανοιχτή σύγκρουση μετά από μια σειρά βίαιων επεισοδίων τους τελευταίους μήνες.

Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έστειλε εκατοντάδες επιπλέον δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο από τη Βρετανία και τη Ρουμανία μετά τη μάχη μεταξύ των αρχών και των ένοπλων Σέρβων που είχαν ταμπουρωθεί σε ένα μοναστήρι, η οποία μετέτρεψε ένα ήσυχο χωριό στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο σε εμπόλεμη ζώνη στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ένας αστυνομικός και τρεις ένοπλοι σκοτώθηκαν στο χωριό Banjska σε αυτό που θεωρήθηκε ως η χειρότερη βία από τότε που το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008.

Το Κοσσυφοπέδιο κατηγόρησε τη Σερβία ότι παρείχε οικονομική και υλική υποστήριξη στους ενόπλους, κάτι που το Βελιγράδι αρνείται.

Το ΝΑΤΟ έστειλε 1.000 επιπλέον στρατιώτες στην περιοχή, ανεβάζοντας την παρουσία του εκεί σε 4.500 ειρηνευτές από 27 χώρες.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε τη Δευτέρα στα δυτικά Βαλκάνια, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο οργανισμός εξετάζει κατά πόσον χρειάζεται μια πιο μόνιμη αύξηση των δυνάμεων «για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο και δεν θα δημιουργήσει μια νέα βίαιη σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο ή στην ευρύτερη περιοχή».

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες πολλοί Σέρβοι αρνούνται να εγγράψουν οχήματα με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου, χρησιμοποιώντας αντ' αυτού το δικό τους σύστημα, το οποίο θεωρείται παράνομο από την Πρίστινα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι έχει θέσει την 1η Δεκεμβρίου προθεσμία για περίπου 10.000 αυτοκινητιστές να εγγράψουν τα αυτοκίνητά τους με αριθμούς του Κοσσυφοπεδίου ή να αντιμετωπίσουν βαριές κυρώσεις. Ένα παρόμοιο αίτημα προκάλεσε βίαια επεισόδια πέρυσι.

Mε πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο της KFOR Nothing Hill

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back