ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

NASA: Τα φώτα της ανθρώπινης δραστηριότητας

Εικόνα του άρθρου NASA: Τα φώτα της ανθρώπινης δραστηριότητας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/04/2017, 02:49
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η NASA μόλις κυκλοφόρησε μια σειρά σύνθετων δορυφορικών φωτογραφιών που δείχνουν πώς μοιάζει η γη τη νύχτα. Τα «φώτα της νύχτας», όπως ονομάζονται, δίνουν μία σύνθετη εικόνα για την εξέλιξη της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εικόνες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν «για την παρακολούθηση των βραχυπρόθεσμων μεταβολών που προκαλούνται από διαταραχές στην παροχή ρεύματος, όπως είναι οι συγκρούσεις, οι καταιγίδες, οι σεισμοί και η πτώση της τάσης».

Στις νέες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν έχει εξαλειφθεί το φως από το φεγγάρι, που μεταβάλλει την ποσότητα του φωτός που λάμπει πάνω στη Γη.

Μέχρι τώρα η δορυφορική θέα της Γης δημοσιεύονταν μία ή δύο φορές κάθε δεκαετία, αλλά οι επιστήμονες της NASA, σχεδιάζουν να συλλέγουν και να ενημερώνουν αυτές τις φωτογραφίες κάθε χρόνο, μήνα ακόμα και κάθε μέρα.

Σκοπός της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας είναι μέσα από μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, οι εικόνες να είναι διαθέσιμες στους χρήστες, λίγες μόλις ώρες αφότου έχουν ληφθεί, συμβάλλοντας έτσι στη βραχυπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού και στην αντιμετώπιση των καταστροφών.

Οι εικόνες είναι το αποτέλεσμα δεδομένων από το οπτικό σύστημα VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) στον μετεωρολογικό δορυφόρο Suomi NPP. 

Σύμφωνα με τη NASA, το VIIRS είναι το πρώτο εργαλείο σε δορυφόρο το οποίο μπορεί να κάνει ποσοτικές μετρήσεις των εκπομπών φωτός και των αντανακλάσεων, και αυτό επιτρέπει στους ερευνητές να διακρίνουν την ένταση, τους τύπους και τις πηγές των φώτων της νύχτας, κατά τη διάρκεια αρκετών ετών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back