Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Ναι μεν αλλά» για τους πρόσφυγες στη Φιλιππιάδα

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2016, 19:14
ΗΠΕΙΡΟΣ

Στην… αντεπίθεση περνάει ο δήμος Ζηρού, μετά την εμφάνιση τριών κρουσμάτων ηπατίτιδας Α σε παιδιά του καταυλισμού προσφύγων στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα.

Ο δήμος Ζηρού με ανακοίνωσή του θέτει μια σειρά από ζητήματα για τη διαβίωση και την εκπαίδευση των προσφύγων στην περιοχή. Άλλα από αυτά τα προσεγγίζει με λογικά επιχειρήματα ενώ άλλα με ιδιαίτερα επικίνδυνο και εν δυνάμει «εκρηκτικό» τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ζητά από την πολιτεία να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφύγων σε «ενεργά σχολεία» όπως τα χαρακτηρίζει. Επί της ουσίας, ζητά να μην γίνει η προένταξη των παιδιών των προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα –κάτι που αντίκειται τουλάχιστον στις διεθνείς συμβάσεις.

Καταρχήν, η εμφάνιση κρουσμάτων ηπατίτιδας έρχεται να αναδείξει αναμφίβολα τις κακές συνθήκες υγιεινής στον καταυλισμό, οι οποίες έχουν συνέπειες πρώτα και  πάνω απ’ όλα στους ίδιους τους πρόσφυγες. Το όλο γεγονός ερμηνεύεται από τον δήμο Ζηρού ως «δικαίωση» των ανησυχιών του και επ’ευκαιρία επαναφέρει το αίτημά του για κλείσιμο του καταυλισμού και μετεγκατάσταση των προσφύγων σε ξενοδοχεία, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για οκτάμηνη λειτουργία της δομής.

Όσο για την εκπαίδευση των προσφύγων, ο Δήμος υιοθετεί τη γνωστή πια ρητορική του «ναι μεν, αλλά…». «Είναι αυτονόητο και ανθρώπινο δικαίωμα όλων των παιδιών του κόσμου να έχουν πρόσβαση στη μόρφωση. Το γεγονός όμως ότι εμφανίστηκαν τρία κρούσματα ηπατίτιδας Α, την πρώτη κιόλας μέρα που λειτούργησε το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων σε σχολεία της Φιλιππιάδας, φανερώνει ότι υπήρξαν κενά στη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και τον προληπτικό έλεγχο» αναφέρει. Βάσει του σκεπτικού του δήμου Ζηρού, «σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, η πολιτεία θα πρέπει να αναθεωρήσει και να επανεξετάσει την απόφασή της να εφαρμόζεται το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων σε ενεργά σχολεία». Βέβαια, από τη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής μέχρι την πρόταση του τύπου «μακριά από τα σχολεία μας», η απόσταση είναι πολύ μεγάλη και επικίνδυνη…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back