ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ναι μεν αλλά…» για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία

Εικόνα του άρθρου «Ναι μεν αλλά…» για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/10/2022, 22:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από έναν μήνα οι ηπειρώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, Όλγα Γεροβασίλη, Μάριος Κάτσης και Μερόπη Τζούφη έθεσαν το ζήτημα της έλλειψης ιατροδικαστικής υπηρεσίας στα Ιωάννινα, επικαλούμενοι την ανάγκη ταχείας απονομής της δικαιοσύνης και της μικρότερης ταλαιπωρίας των πολιτών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, στην απάντησή του, αναφέρεται στη σχετική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία συστάθηκε Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ιωαννίνων από το 1999. Ωστόσο η Ιατροδικαστική Υπηρεσία δεν τέθηκε σε λειτουργία, όπως προβλεπόταν, με το ανάλογο προσωπικό. Επισημαίνει δε ότι το 2010 στο πλαίσιο απόφασης ανακατανομής προσωπικού των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, κατανεμήθηκε μια θέση ιατροδικαστή β’ τάξης η οποία παρέμεινε κενή. Με νέα απόφαση ανακατανομής του προσωπικού το 2021, δεν προβλέπεται κατανομή οργανικής θέσης ιατροδικαστή στην Υπηρεσία των Ιωαννίνων.

«Μέχρι σήμερα οι ανάγκες για διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων στην περιοχή των Ιωαννίνων καλύπτονται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενώ, εφόσον προκύπτει ανάγκη και για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών ανταποκρίνεται άμεσα και χωρίς καθυστέρηση σε όλα τα περιστατικά νεκροψίας –νεκροτομίας, καθώς και στις κλινικές εξετάσεις που αφορούν σε σωματικές βλάβες κ.α., στα οποία έχει την κατά τόπο αρμοδιότητα» αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Τσιάρας.

Ο υπουργός κάνει γνωστό επίσης ότι καταρτίζεται προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την «πιο άμεση και πιο αποτελεσματική διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων στην περιοχή».

Την απάντηση του υπουργού σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο κ. Μπάρκας, ως πρώτος υπογράφων της ερώτησης: «Μπορεί, όπως αναφέρεται στην απάντηση του κ. Υπουργού, μέχρι σήμερα οι ανάγκες για διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων στην περιοχή των Ιωαννίνων να καλύπτονται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά αυτό είναι μόνο κατ’ εξαίρεση, όπως αναφέρεται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο».

Καλεί δε την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα «τον οποίο πρόσφατα δημοσιεύματα εμφανίζουν να δείχνει ενδιαφέρον για το θέμα», όπως σημειώνεται, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να τεθεί άμεσα σε λειτουργία η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ιωαννίνων, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back