ΕΛΛΑΔΑ

Ο εκλογικός νόμος πάει Βουλή

Εικόνα του άρθρου Ο εκλογικός νόμος πάει Βουλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/06/2016, 21:54
ΕΛΛΑΔΑ

Στο τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί στις αρχές Ιουλίου η πρόταση της κυβέρνησης για την κατάργηση του μπόνους, την απλή αναλογική και τη ψήφο στα 17, ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με την κα Γεροβασίλη η πρόταση της κυβέρνησης, που βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας, λαμβάνει υπόψη τις συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους αρχηγούς των κομμάτων καθώς και πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο 2015. (Η πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ έφερε την υπογραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και της σημερινής προέδρου Φώφης Γεννηματά και αφορούσε σε κατάργηση του μπόνους).

Καταλήγοντας επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της, καθώς έχει τονίσει ότι τάσσεται κατά της απλής αναλογικής: 

«Η ιστορική αναγκαιότητα για την καθιέρωση της ισοτιμίας της ψήφου και η απήχηση της πρότασης στο λαό πρέπει να είναι το κριτήριο των κομμάτων. Από τη Ν.Δ. δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η απλή αναλογική αντιβαίνει αυτή τη στιγμή στην απλή λογική, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, εν μέσω των συζητήσεων για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Όπως υποστήριξε, μιλώντας στον Real FM, η απλή αναλογική δεν υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας για γρήγορες και καθαρές αποφάσεις.

Πρόσθεσε ότι προτεραιότητα είναι να μικρύνουμε τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, ενώ χαρακτήρισε υποχρέωση το να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες.

ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ

«Το Ποτάμι δεν θα υπογράψει το σύμφωνο ακυβερνησίας που προτείνει ο κύριος Τσίπρας» είπε ο Στ. Θεοδωράκης τη Δευτέρα, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ενώ κάλεσε και τα άλλα κόμματα και ειδικά το ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν τον νέο εκλογικό νόμο.

Αυτή η αναφορά προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Χαρ. Τρικούπη, η οποία με ανακοίνωσή της κάλεσε τον επικεφαλής του Ποταμιού να κρατήσει τις υποδείξεις σχετικά με τον εκλογικό νόμο για το κόμμα και τους βουλευτές του.

ΤΟ ΚΚΕ

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει νόμο για απλή και άδολη αναλογική το ΚΚΕ θα τον στηρίξει» δήλωσε ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ ερωτηθείς γιατί ανοίγει τώρα ο κ. Τσίπρας τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Πρωθυπουργός του είπε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν μπορεί να κάνει αυτά που υποσχέθηκε ως Αριστερά, γι' αυτό όσο μπορεί θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα, για να αφήσει κάτι ως αριστερή διακυβέρνηση, καθώς στα άλλα μέτωπα δεν θα μπορέσει να αλλάξει τίποτα».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ διευκρινίζει ότι έχει πάγιες θέσεις για τον εκλογικό νόμο τις οποίες υπερασπίζεται με συνέπεια. Κι αυτές αποτυπώνονται στην πρόταση για απλή αναλογική, ανόθευτη, χωρίς μπόνους και χωρίς πλαφόν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back