ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Να σπάσουμε τη σιωπή μας»

Εικόνα του άρθρου «Να σπάσουμε τη σιωπή μας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/11/2019, 17:31
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

25 Νοεμβρίου: διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, και στα Γιάννενα δύο φορείς συνεργάζονται για να αναδείξουν τις αιτίες αυτού του φαινομένου αλλά κυρίως για να συμβάλλουν στο να «σπάσει η σιωπή των γυναικών». Στις 24 Νοεμβρίου, στις 11.30 το πρωί, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» στα παλιά σφαγεία, η Ένωση Γυναικών Ελλάδας-Παράρτημα Ιωαννίνων και η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο  «Βία κατά των γυναικών. Ας σπάσουμε τη σιωπή!». 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα στην Κοσμητεία, ο καθηγητής και κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Γεωργίου, έκανε αναφορά στον συσχετισμό της βίας κατά των γυναικών και της υγείας.

Όπως σημείωσε: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέλυσε το 2013 τη σχέση μεταξύ της Βίας κατά των Γυναικών και της Υγεία και έχει με ακρίβεια προσδιορίσει τις συνέπειες που έχει στην Υγεία η χρήση βίας κατά των γυναικών από τους συντρόφους, την οικογένεια, τις κλειστές κοινωνικές ομάδες, τον αυταρχισμό από όπου κι αν προέρχεται και τις σεξιστικές πεποιθήσεις. Η βία έχει πολλές μορφές: σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική, ενώ οι συνέπειες είναι ποικίλες και μακροπρόθεσμες στη σωματική, ψυχική, σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Επίσης προσβάλει τα παιδιά και έχει μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος για τις ίδιες τις γυναίκες, τις οικογένειές τους και το κοινωνικό τους περιβάλλον».

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας-Παράρτημα Ιωαννίνων Βούλα Στεφάνου στάθηκε στο φόβο ή τη ντροπή που αισθάνονται οι γυναίκες που έχουν υποστεί βία, με αποτέλεσμα να μη ζητούν βοήθεια και να σωπαίνουν.

«Πρέπει λοιπόν τόσο η γυναίκα που υφίσταται βία να σπάσει τη σιωπή της και να ζητήσει βοήθεια, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να επικοινωνήσουμε το πρόβλημα όλοι μας και να σπάσουμε εμείς τη σιωπή μας. Αυτό είναι το νόημα και ο στόχος της εκδήλωσής μας» υπογράμμισε η κ. Στεφάνου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων τέχνης φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Η βία κατά των γυναικών», με τον καθηγητή της Σχολής Ξενοφώντα Μπήτσικα να δηλώνει ότι η ανταπόκριση των φοιτητών στο κάλεσμα ήταν εντυπωσιακή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι φοιτητές μας προσέφεραν έργα που είχαν ήδη παραχθεί και ανταποκρίνονται στη θεματική της έκθεσης ή έργα που φτιάχτηκαν για τον σκοπό αυτό και εντάσσονται σε διαφορετικές εκφραστικές μορφές. Ζωγραφική, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις και κατασκευές/κινητικά γλυπτά, έργα αφαιρετικά και ανοιχτά σε ερμηνείες και άλλα με πιο στοχευμένη προσέγγιση συνθέτουν ένα σύνολο από επινοητικές και ευαίσθητες εικόνες, συνθέτουν κόσμους ικανούς όχι απλά να συγκινήσουν, αλλά κυρίως να μας προβληματίσουν» κατέληξε.

Μπορείτε να δείτε όλο το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back