ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

«Να από-αποικιοποιήσουμε το πανεπιστήμιο»

Εικόνα του άρθρου «Να από-αποικιοποιήσουμε το πανεπιστήμιο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2021, 12:05
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Τρία πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το Ιωαννίνων, συμμετέχουν με κινητοποίηση μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητές και καθηγητές, στην πρωτοβουλία Decolonize Hellas, από τον Σεπτέμβριο 2021. Τα άλλα δύο ιδρύματα είναι τα Θεσσαλίας και Μακεδονίας.

Τώρα, ήρθε η ώρα για την πρώτη συνέλευση της πρωτοβουλίας, διαδικτυακά και in situ, στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ, Κορυτσάς 39 στον Βοτανικό στην Αθήνα, στις 6 Νοεμβρίου, στις 19.30

«Η πρό(σ)κληση που έχει τεθεί,  πολλαπλή και δυναμικά (ανα)προσδιοριζόμενη, εστιάζει, από τη μια, στην ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας (πέρα από τα συμβατικά προγράμματα σπουδών) γύρω από μεταποικιακές και απο-αποικιακές θεωρίες και ακτιβιστικές πρακτικές, καθώς και στη σημασία τους για την κατανόηση της νεοελληνικής πραγματικότητας· από την άλλη, στόχος είναι η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ φοιτητ(ρι)ών από διαφορετικoύς και συχνά σαφώς διακριτούς επιστημονικούς κλάδους, καθώς και διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα» αναφέρει η πρόσκληση, μεταξύ άλλων.

Η συνέλευση θα γίνει στο πρώτο διεθνές υβριδικό νομαδικό συμπόσιο της πρωτοβουλίας με τίτλο «Για την Απο-αποικιοποίηση της Hellas. Αυτοκρατορικά Παρελθόντα, Αμφισβητούμενα Παρόντα, Χειραφετημένα Μέλλοντα, 1821-2021», το Σάββατο 6/11/21 στις 19.30.  Στη συνέλευση, φοιτήτριες και φοιτητές του δικτύου συζητούν μεταξύ τους και με καλεσμένους σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει το εγχείρημα της απο-αποικιοποίησης του πανεπιστημίου στο ελληνικό συγκείμενο.

Στο εγχείρημα αυτό συμμετέχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες από 4 τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων -Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Μουσικών Σπουδών και Ψυχολογίας - καθώς και οι ακόλουθοι διδάσκουσες/διδάσκοντες: Σίσσυ Θεοδοσίου (Τμήμα Μουσικών Σπουδών), Άννα Μανδυλαρά  (Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας),  Στάθης Παπασταθόπουλος (Τμήμα Ψυχολογίας) Λάμπρος Φλιτούρης (Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας) Εσθήρ Σολομών (Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης) 

Το κανάλι του συμποσίου:

https://www.youtube.com/channel/UCn1oHOHQ_SgyT3w0Reidwmg

Το πρόγραμμα του συμποσίου

https://decolonizehellas.org/en/program/


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3